Palačinke su svima omiljena poslastica, a malo ko može da im odoli, naročito kada su premažane omiljenim nadevom, kao što je domaći džem ili eurokrem. U poslednje vreme sve više su popularne slane varijante, a još kada su zapečene u rerni sa dodatkom kačkavalja, dobije se jelo koje će oduševiti i najveće gurmane. 

Biće savršeno ukusne u njima nema mesa, a priprema je vrlo jednostavna. 

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • 300 ml mleka
  • 3 kašike ulja
  • malo tople vode
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 1 crvena paprika
  • 1 luk
  • 1 patlidžan
  • 1 tikvica
  • 1 čen belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Za preliv:

  • 300 ml neutralne pavlake
  • 150 g kačkavalja

Priprema:

Palačinke zamesite i ispecite kao i uobičajeno. Na malo maslinovog ulja popržite sitno naseckan luk da zastakli. Preostalo povrće iseckajte na kockice, pa dodajte u tiganj i sve dinstajte još 10 minuta dok ne omekne. Dodajte začine po ukusu i sve lepo izmešajte. Rernu uključite da se zagreva na 200 stepeni, a za to vreme nafilujte palačinke, zamotajte ih i ređajte u vatrostalnu činiju. Na kraju sve zalijte neutralnom pavlakom i odozgo pospite narendanim kačkavaljem. Pecite u rerni oko 15 minuta dok se he uhvati hrskava korica. Po želji ih pre služenja ukrasite sitno naseckanim peršunom ili pospite parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa