Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRADICIONALNA ĆULBASTIJA U BELOM SOSU: Specijalitet sa juga Srbije, koji obožavaju svi pravi gurmani

Autor Marija Brčić

Ćulbastija je pravi gurmanski specijalitet, a po ovom jednostavnom receptu napravićete je bez greške.

 Kako se pravi ćulbastija Izvor: Shutterstock

Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, ali kako god ih zvali jedno je sigurno, ovo jelo je pravi specijalitet za sve gurmane. Ovo jelo Tradicionalno dolazi sa juga Srbije, a pravi se na dva načina, a ovaj recept je ćuftice koje se kuvaju u belom sosu sličnom kao što je bešamel.

Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 350 g krompira
  • 3 čena belog luka
  • 2 glavice crnog luka 
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • so, biber

Za preliv:

  • 50 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 g kačkavalja
  • 1 kašičica soli
  • svež peršun

Možda će vas zanimati

Priprema:

U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaji i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir. Na dno posude koja može da ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne. Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica. Pre služenja pospite sa malo sveže naseckanog peršuna.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti