Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, ali kako god ih zvali jedno je sigurno, ovo jelo je pravi specijalitet za sve gurmane. Ovo jelo Tradicionalno dolazi sa juga Srbije, a pravi se na dva načina, a ovaj recept je ćuftice koje se kuvaju u belom sosu sličnom kao što je bešamel.
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 350 g krompira
- 3 čena belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- so, biber
Za preliv:
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 g kačkavalja
- 1 kašičica soli
- svež peršun
Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaji i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir. Na dno posude koja može da ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne. Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica. Pre služenja pospite sa malo sveže naseckanog peršuna.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus