Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom, musaka i pilav su tradicionalna srpska jela koja niko ne odbija. Domaćice uglavnom nauče odmah da ih spremaju, jer su poprilično jednostvna. Kod pilava je samo poenta da se pirinač ne osuši tokom pečenja, pa ga zato zalivajte bujonom često. 

Isprobajte tri drugačije verzije popularnih jela koja će vam se garantovano svideti. To su ćufte od tikvica, musaka sa pire krompirom, kao i pilav sa viršlama i povrćem. 

ĆUFTE OD TIKVICA

Ćufte od tikvica
Printscreen/YT/Frische Rezepte 

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 200 g rikota sira ili krem sira
  • 80 g prezli
  • 60 g parmezana
  • 1 jaje

Priprema:

Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite da odstoje nekih 10 minuta, a zatim dobro procedite. Dodajte im rikotu (krem sir), prezle, parmezan, jaje, začine po želji i dobro promešajte. Pleh obložite pek papirom, oblikujte loptice i od smese i ređajte na pleh. Pecite na 200°C oko 30 minuta. 

MUSAKA SA PIRE KROMPIROM I POVRĆEM

Musaka sa pire krompirom i povrćem
Printscreen/YT/Quick Simple & Delicious 

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 crni luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 čena belog luka
  • 2 konzerve tunjevine (160g)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 jaje
  • 1 kašika paradajz sosa
  • 100 g mocarela sira

Priprema:

Skuvajte krompir, pa ispasirajte i dodajte jaje i seckani peršun. Dobro promešajte. Papriku i luk sitno iseckajte, pa stavite u tiganj u kojem ste zagrejali ulje. Dodajte i mleveni beli luk i poklopite. Dinstajte nekih 10 minuta, pa dodajte 1 kašiku paradajz sosa. Promešajte, pa kuvajte još 2 minuta, pa sklonite sa šporeta. Dodajte tunjevinu koju ste procedili. Tepsiju premažite puterom, pa sipajte pola količine pire krompira i poravnajte. Preko stavite smesu sa povrćem i tunjevinom, a zatim rendanu mocarelu, pa preostali pire krompir. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Obilato pospite rendanim sirom, pa vratite da se zapeče.

PILAV SA POVRĆEM I VIRŠLAMA

Pilav sa povrćem i viršlama
Printscreen/YT/Cookrate - Italia 

Sastojci:

  • 600 g pirinča
  • 2 viršle
  • 1/2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 150 g brokolija
  • 25 ml maslinovog ulja
  • 3 jajeta
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g mocarele

Priprema:

Vatrostalnu posudu premažite puterom, pa sipajte pirinač koji ste pre toga skuvali. Viršle, tikvice, papriku, šargarepu iseckajte i pomešajte, pa dodajte blanširani brokoli. Posolite i pobiberite, pa pospite origanom i nauljite. Dobro promešajte. Sipajte povrće preko pirinča. Jaja umutite sa pavlakom za kuvanje, pa prelijte preko povrća. Pospite rendanom mocarelom. Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa