Musaka se sprema u mnogim zemljama, a svaka ima svoj karakterističan recept. U Srbiji se sprema od krompira i mlevenog mesa, u Grčkoj od patlidžana, bešamela i mesa, ali postoje i laganije verzije kao što su musaka sa tikvicama ili zeljem. Obično se peku po sat i po vremena i prelivaju jajima i mlekom, ali isprobajte i recept za musaku sa krompirom i mesom iz tiganja. Duplo brže se sprema od orignalne, a dodaje se i sir koji se razvlači kad se ispeče. Sigurno će vam se dopasti.
- Sastojci:
- 600 g krompira
- 3 čena belog luka
- 1 crni luk
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 paprika
- 100 g paradajza
- 400 g mlevenog mesa
- 40 g paradajz paste
- 100 ml vode
- 15 peršuna
- 200 g tvrdog sira
Priprema:
Krompir izrendajte na baš tanke kolutove, a onda ga propržite u dosta ulja. Treba da postane hrskav. Na malo ulja propržite sitno seckani beli i crni luk, pa pospite belim lukom u prahu i nakon 2 minuta dodajte sitno seckanu papriku i paradajz. Dodajte mleveno meso, pa kada se proprži dodajte origano i paradajz pastu. Promešajte i dodajte seckani peršun i vodu. Opet promešajte i dinstajte još par minuta. Poređajte krompir, pa meso, pa rendani sir, pa opet krompir, meso i sir. Pospite peršunom, pa poklopite i pecite na srednjoj temepraturi nekih 10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom