Svinjski pauflek spada u jeftina mesa, a mnoge domaćice izbegavaju da ga kupuju, jer deluje previše masno i bezukusno. Ali, ako svinjski pauflek pripremite kako treba, ovo meso može da bude jedno od najukusnijih. Već smo sa vama podelili recept Gordona Remzija za ovo jeftino svinjsko meso, a sada ga pripremite kao Kinezi. Ako volite pikantan ukus, nema sumnje da će vas ovaj recept oduševiti, a poseban šmek svinjskom mesu daje i marinirani tofu sir.
Sastojci:
- 1 komad svinjskog paufleka
- 50 g mariniranog tofu sira
- 1 kašičica biber
- 1 kašičica mešavine začina
- 1 kašičica umaka od ostriga
- 2 kašike svetlog sojinog sosa
- 1 kašika tamnog sojinog sosa
- 4 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- manji komad đumbira
- 3-4 mlada luka
- 1 zelena paprika
- Za preliv:
- 1 kašika svetlog sojinog sosa
- 1 kašičica soli
- 1 kašika umaka od ostriga
Recept za pauflek - jeftino svinjsko meso:
Uzmite ceo komad svinjskog paufleka i stavite ga u vreo tiganj (deo gde je masnoća) i kratko propržite (minut do dva). To će pomoću da se uklone dlačice koje su ostale i regulisaće neprijatan miris. Zatim meso potopite u vodu na nekoliko minuta. Zatim nožem još malo sastružite "prljavštinu" sa svinjske kože i isperite pod vodom. Isecite svinjski pauflek na kriške debljine 1 cm. Zatim dodajte marinirani tofu sir, biber, mešavinu začina, svetli i tamni sojin sos i sve rukama dobro utrljajte. Ostavite da se svinjski pauflek marinira nekih 10-20 minuta. Beli i mladi luk, đumbir i ljutu papriku sitno iseckajte i pomešajte sastojke. Ispržite svinjski pauflek u tiganju u kojem ste zagrejali malo ulja. Izvadite meso iz tiganja, pa kada se prohladi isecite na kockice. Zatim u istom tiganju propržite seckani luk, đumbir i papariku, pa vratite meso i dodajte krupno sečenu zelenu papriku. Promešajte i pržite još par minuta. Zatim posolite, sipajte sojin i sos od ostriga i opet dobro promešajte. Pržite još par minuta, a onda sipajte pola čaše vrele vode i pržite još 5 minuta, uz neprestano mešanje.
Ako u prodvanici niste pronašli marinirani tofu sir, u nastavku teskta pročitajte kako da ga sami pripremite.
Sastojci:
- 250 g tofu sira
- 50 ml soja sosa
- 1 kašičica meda
- 1 kašika rendanog svežeg đumbira
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1-2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta
- prstohvat soli
Recept za marinirani tofu sir:
Tofu sir zamotajte u ubrus i preko stavite drvenu dasku za sečenje, pa ostavite 20 minuta. Ako je ubrus previše mokar zamenite ga novim. U činiji pomešajte sojin sos, rendani đumbir i beli luk, tucanu papriku, ulje, sirće i so. Dobro promešajte, pa dodajte tofu sir isečen na kockice. Ostavite da se marinira nekih pola sata. Za to vreme nekoliko puta promešajte.
Pročitajte i ovo: Najjeftinije svinjsko meso nikad lepšeg ukusa
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem