Mesni rolatiodličan izbor za prazničnu trpezu ili porodični ručak. Za prave gurmane najbolji je mesni rolat od govedine i svinjetine uvijen u pančetu. Pripremili smo još jedan vrhunski recept - mesni rolat sa orasima. U smesu za rolat i sos idu aromatični začini. Pun ukus za čistu desetku!
Sastojci:
- 400 g mlevenog mesa
- 100 g oraha
- 3 veća čena belog luka
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica belog luka u prahu
- 1,5 kašičica kurkume
- 1,5 kašičica začinske slatke paprike
- 1,5 kašičica majčine dušice
- 1,5 kašičica bibera
- 1 kašika peršuna
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika seckan žutike
- 60 ml ulja
- Za sos:
- 2 kašike paste paradajz sosa
- 1/4 glavice crnog luka
- 1,5 kašičica majčine dušice
- 1,5 kašičica začinske slatke paprike
- 1,5 kašičica soli
- 300 ml vode
Recept za mesni rolat sa seckanim orasima:
U blender ubacite isečen crni luk i mleveno meso, beli luk, a potom začine - so, beli luk u prahu, kurkumu, začinsku slatku papriku, majčinu dušicu i biber. Blendirajte dok ne dobijete kompaktnu smesu za mesni rolat. Iseckajte orahe ne krupnije komadiće. Meso stavite na razvučenu prozirnu foliju, pa rukama ga oblikujte najpre u valjak, pa u oblik približan pravougaoniku. Pospite seckanim peršunom, seckanim orasima i seckanom žutikom. Pažljivo urolajte uz pomoć prozirne folije, pa ostavite mesni rolat umotan u tu foliju u frižideru oko 1 sat. U međuvremenu, u šerpu sipajte ulje (40ml), pa kad se zagreje dodajte paradajz sos. Prodinstajte iseckan crni luk, pa i njega ubacite u paradajz sos. Ubacite začine - so, majčinu dušicu i začinsku slatku papriku. Promešajte, pa sipajte vodu. Promešajte, pa ostavite da provri. U vatrostalnoj posudi zagrejte 20 ml ulja, pa prebacite mesni rolat i pecite sa svake strane dok ne počne da menja boju. Kutlačom sipajte sos, pa pokrijte tiganj alu folijom. Izbušite alu foliju nožem po ivicama, pa ubacite mesni rolat u rernu. Pecite na 180°C oko 1 sat. Secite i služite. Preporučujemo i mesni rolat sa aromatičnim začinima.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus