Sastojci:
- 6 većih kriški slanine
- 700 g pilećeg filea
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 2 kašike neslanog putera
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- 300 g čeri paradajza, ili običnog paradajza
- 40 ml suvog belog vina
- 60 g oceđenog seckanog sušenog paradajza
- 60 g pavlake za kuvanje
- 60 ml pilećeg bujona
- 150 g feta sira
- 40 g iseckanih maslina bez koštica
- sveže seckani peršun
Recept za piletinu sa paradajzom i feta sirom u sosu od pavlake:
Za piletinu sa paradajzom i fetom, prvo u dubokom tiganju poređajte slaninu u jednom sloju. Pržite na srednjoj vatri, okrećući je, dok ne postane hrskava i ne porumeni, 8 do 10 minuta. Prebacite slaninu na tanjir. Ocedite sve osim 2 kašike masti od prženja. Vratite tiganj na srednju vatru. Začinite piletinu solju i biberom i pržite, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 5 do 7 minuta po strani. Izvadite je na drugi tanjir.
U istom tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Pržite beli luk, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte paradajz pastu i italijanske začine dok se dobro ne sjedine. Dodajte čeri paradajz i pržite, povremeno mešajući, dok paradajz ne usahne, oko 1 minut. Pojačajte toplotu na srednje jako, sipajte vino i pržite, povremeno mešajući, dok se tečnost ne smanji za pola, oko 3 minuta.
Umešajte sušeni paradajz, pavlaku za kuvanje i bujon i ostavite da provri. Smanjite toplotu na srednje nisku i vratite piletinu i sve nakupljene sokove u tiganj. Izmrvite fetu u tiganj, a zatim dodajte masline; začiniti solju i biberom. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se piletina ne skuva, još 5 do 7 minuta. Odozgo pospite peršunom. Rukama izmrvite slaninu. Ako volite piletinu, možda ćete želeti da napravite i lagane pileće ćufte gotove za sat vremena.
Pročitajte kako se prave pileći komadići kao iz restorana brze hrane
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem