Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk, sitno iseckan
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutiće
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 500 g zamrznutog ili svežeg graška
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 400 g seckanog paradajza iz konzerve
  • 500 ml bujona od povrća
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Posni grašak je jednostavno, a ukusno jelo koje se često priprema tokom posta. Bogat je proteinima i vlaknima, a uz dodatak aromatičnih začina postaje pravo gurmansko uživanje. Može se poslužiti samostalno ili uz krišku hrskavog hleba.

Ako želite gušću teksturu, izgnječite malo graška kašikom pred kraj kuvanja.

Po želji dodajte malo limunovog soka za osvežavajući ukus.

Poslužite uz parče hleba ili integralne galete za kompletan obrok.

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i pržite luk i šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte beli luk i slatku papriku, pa propržite još minut dok ne zamiriše. Ubacite grašak, seckani paradajz, bujon i lovorov list. Promešajte i ostavite da provri. Smanjite vatru, pokrijte poklopcem i kuvajte oko 20-25 minuta dok povrće ne omekša.

Izvadite lovorov list, posolite, pobiberite i pospite seckanim peršunom.

Bonus video

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom