Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 12 kora za lazanje
  • 4 tvrdo kuvana jajeta, naseckana
  • 400 g mocarele, isečene na komade
  • 200 g sitno narendanog parmezana
  • 200 g rikota sira
  • rukola, za ukras

Za sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 g kobasice, isečene na male komade
  • 1 l paradajz paste

Za ćufte:

  • 1 kg mešavine mlevenog mesa
  • 100 g sitno narendanog parmezana
  • 100 g starog hleba, grubo iseckanog, natopljenog sa 160 ml mleka
  • 1 jaje
Savet plus:

Uvek slažite lazanje tako da imate više slojeva, jer će te na taj način dobiti bolju teksturu i ukus, tačnije, biće mnogo sočnije.

Uvek narendajte sir odozgo, kada se otopi i zapeče nećete moći da odolite lazanjama.

Ostavite ih da se ohlade oko 15 minuta pre nego što ih isečete.

Recept za napuljske lazanje:

Kako biste napravili ove lazanje, prvo napravite sos. Zagrejte ulje u velikoj šerpi na jakoj vatri. Dodajte komadiće kobasice i pržite, povremeno mešajući, 3-5 minuta, dok ne porumene. Dodajte paradajz pastu i ostavite da provri. Smanjite toplotu na nisku i kuvajte, povremeno mešajući, 15-20 minuta, dok se sos malo ne zgusne. Začinite po ukusu.

U međuvremenu obložite pleh papirom za pečenje. Stavite sastojke za ćufte u veliku činiju, začinite po ukusu i promešajte da se sjedine. Razvaljajte jednu po jednu kašičicu mešavine u kuglice i stavite na pripremljen pleh. Ostavite u frižideru 30 minuta da se stegnu. Zagrejte 2 kašike ulja u velikom tiganju na jakoj vatri i pržite ćufte 5-6 minuta, dok ne porumene.

Zatim obložite veliki pleh papirom za pečenje. Kore za lazaje blanširajte u velikom tiganju sa ključalom slanom vodom, 30 sekundi svaki, da malo omekša. Pokapajte uljem, a zatim stavite na pripremljeni pleh. Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite podlogu i stranice posude za pečenje dimenzija 23 cm x 33 cm x 7 cm. Sipajte malo sosa u podlogu posude i rasporedite. Pokrijte sa 4 lista za lazanje, tako da stanu u jedan sloj.

Premažite sa jednom trećinom preostalog sosa, a zatim sa jednom trećinom isečenog jajeta, ćuftama i sirevima. Ponovite sa preostalim sastojcima još dva puta, završavajući sirevima razbacanim po vrhu. Pokrijte folijom i pecite 45 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta ili dok ne porumeni. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavne lazanje sa pasuljem.

Pročitajte kako se pravi palenta lazanja

BONUS VIDEO

Lazanje u jednoj posudi Izvor: Lazanje u jednoj posudi

StvarUkusa