Sastojci:

  • 600 g pilećih prsa
  • 1 mali crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 150 g belog grožđa bez koštica (otprilike 1 šolja)
  • 200 ml suvog belog vina 
  • 200 ml pavlake za kuvanje 
  • 1 kašičica  senfa
  • 1 kašičica gustina (opciono, za zgušnjavanje)
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Ovaj pileći ragu u sosu od belog vina pravi je primer kako jednostavne namirnice, uz malo truda i dobar recept, mogu dati jelo dostojno svečanog stola. Spoj piletine, suvog vina, kremastog sosa i nežne slatkoće grožđa stvara balans ukusa koji svima prija. Idealno za nedeljni ručak, romantičnu večeru ili kada želite da iznenadite goste nečim neobičnim, a opet jednostavnim.

Savet:

Da biste dobili još bogatiji ukus, piletinu pre prženja možete kratko marinirati u malo belog vina sa začinima poput ruzmarina i bibera. Takođe, ne žurite sa dodavanjem pavlake – kuvajte sos na tihoj vatri da se lepo zgusne i ukusi prožmu. 

Piletinu isecite na kockice ili trake, posolite i pobiberite. U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, pa propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i kratko propržite, pa ubacite piletinu. Pržite je dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Sipajte vino i dodajte ruzmarin. Kuvajte 5–6 minuta dok alkohol ne ispari, a piletina upije arome. Dodajte grožđe, pavlaku i senf. Po potrebi dodajte kašičicu gustina razmućenog u malo hladne vode ako želite gušći sos. Kuvajte još 5–10 minuta na tihoj vatri, dok se sos lepo zgusne i piletina potpuno omekša. Izvadite grančice ruzmarina, proverite ukus i po potrebi dosolite.

Servirajte preko skuvanih taljatela.

Bonus video

00:45
Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor: Instagram/appetizing.tv