Sastojci:
Za sos:
- 100 g slanine
- 300 g pečuraka
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- ½ kašičice majčine dušice
Za šnicle:
- 2 šnicle
- So i crni biber, po ukusu
- 2 jajeta
- 2–3 kašičice mleka ili vode
- Brašno (za pohovanje)
- prezle
- Oko 4 kašike svinjske masti
- Malo ulja
Priprema:
Hrskave šnicle, nežne iznutra, uz bogat i kremast sos od pečuraka – ovo jelo spaja klasični šmek bečke kuhinje sa domaćim toplim ukusom. Idealno za ručak s porodicom ili kada želite da ostavite utisak na goste. Kombinacija mesa, pečuraka i začina nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Pripremite sos od pečuraka: Isecite slaninu na sitne kockice i propržite je na suvom tiganju dok ne postane hrskava. Izvadite na papirni ubrus. Na masnoći od slanine propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodajte seckan beli luk i kratko propržite. Ubacite seckane pečurke i pržite dok ne puste vodu i lepo porumene. Dodajte majčinu dušicu i slaninu nazad u tiganj. Po potrebi dosolite i pobiberite. Ako želite kremastiji sos, možete dodati malo pavlake za kuvanje ili kašiku kisele pavlake (opciono).
Pripremite šnicle: Šnicle istanjite ako je potrebno i lagano izlupajte između dva lista folije. Posolite i pobiberite sa obe strane. Uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja sa malo mleka ili vode, pa u prezle. Zagrejte svinjsku mast sa malo ulja u dubljem tiganju. Pržite šnicle na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane (oko 2–3 minuta po strani). Stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Bonus video:
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini