Sastojci:

Za glavno jelo:

  • Svinjski but, isečen na trakice
  • So, biber po ukusu
  • 2 kašike gustina
  • 1 manja glavica brokolija (u cvetićima)
  • 1 manja glavica karfiola (u cvetićima)
  • 1 kašičica sveže narendanog đumbira
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml vode
  • Svež peršun za posipanje

Za prilog:

  • 1 šolja pirinča
  • 1 kašičica soli
  • 1 crveni luk, sitno seckan
  • Šaka pečuraka, sečenih
  • Malo soli, bibera i mlevene crvene paprike
  • Zeleni luk za dekoraciju

Priprema:

Ovo je obrok koji će oduševiti sve za trpezarijskim stolom – sočna svinjetina u soja sosu, uz povrće i pirinač s aromatičnim prilogom. Brzo, bogato i neverovatno ukusno.

Savet:

Za dodatnu hrskavost, brokoli i karfiol možete prethodno blanširati minut-dva pa ih kratko propržiti na suvom tiganju – tako zadrže boju i strukturu.

Skuvajte pirinač sa kašičicom soli. Ocedite i ostavite sa strane. Posolite i pobiberite svinjetinu, pa je uvaljajte u skrob. Stavite meso na vrelo ulje i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i ostavite sa strane.

U isti tiganj ubacite brokoli i karfiol. Pržite 3–4 minuta dok ne postanu hrskavi, ali i dalje svetli. Dodajte đumbir i beli luk. Propržite kratko, tek da zamirišu. Vratite meso u tiganj. Sipajte soja sos, šećer i vodu. Promešajte sve i krčkajte nekoliko minuta dok se ne stvori gust, sjajan sloj oko mesa i povrća.

U posebnom tiganju propržite crveni luk i pečurke. Začinite solju, biberom i mlevenom paprikom. Pomešajte ih s kuvanim pirinčem.

Servirajte meso i povrće preko začinjenog pirinča. Pospite peršunom i zelenim lukom.

Bonus video

SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU Izvor: SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU