Sastojci:

  • 950 g kelerabe
  • 25 g putera
  • 350 g šargarepe (oko 3 komada)
  • 100 ml vode
  • 150 g graška
  • so oko 1 kašičica
  • biber po ukusu
  • malo muskatnog oraščića
  • 200 ml mleka ili pavlake
  • 50 ml vode + 1,5 kašika krompirovog skroba
Zašto je korisno da jedete kelerabu?

Keleraba je niskokalorična, a bogata je dijetetskim vlaknima koja usporavaju varenje i produžavaju osećaj sitosti. Bogata je fitonutrijentima poput glukozinolata i karotenoida, koji pomažu u kontroli nakupljanja i taloženja masti. Vlakna u kelerabi doprinose zdravlju digestivnog sistema i olakšavaju rad creva, smanjujući probleme poput zatvora, grčeva i nadutosti.

Recept za ragu sa kelerabom i šargarepom:

Kelerabu operite, oljuštite, isecite na kockice i pržite na puteru oko 3 minuta. Šargarepu operite, oljuštite, isecite na sitnije kockice ili na tanje komade i pržite još 3-5 minuta.

Prelijte sa 100 ml vode ili bujona od povrća i kuvajte 8-10 minuta dok komadi povrća ne omekšaju. Dodajte smrznuti grašak. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Sipati u ato 200 ml mleka ili pavlake.

Krompirov skrob rastvorite u 50 ml vode i dodajte uz mešanje. Sve zajedno dinstajte nekoliko minuta dok sos ne postane kremast. Servirajte i uživajte! Ako volite kelerabu, možda ćete želeti da napravite i hrskavu salatu od kelerabe, jabuke i feta sira.

Pročitajte kako se pravi prilog od raznog povrća

BONUS VIDEO

Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja  Izvor: Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja

StvarUkusa