Sastojci:

  • 650 g svinjske pečenice
  • 1 šolja ulja
  • 2 kašike brašna
  • 7 mesnatih paprika
  • 1 čaša kajmaka
  • 3 jajeta
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Dok leskovačka mućkalica pršti od roštilj mesa, luka i paradajza, užička je tiša, kremastija, sa domaćim kajmakom i jajima – više na kašiku nego na viljušku. Jedna miriše na vašar, druga na kuću i pogaču. Ovo je stari užički recept koji greje stomak i dušu.

Savet:

Užička mućkalica ne traži luk ni paradajz – kremasta je i punog ukusa zahvaljujući jajima i kajmaku. Idealna je za domaći ručak, dok je leskovačka više za roštilj i pivo.

Isecite svinjetinu na sitne komadiće, uvaljajte ih u brašno i stavite da se proprže na dobro ugrejanom ulju, dok ne dobiju lepu boju. U tiganj dodajte očišćene i seckane paprike, začinite po ukusu i dinstajte dok paprike ne omekšaju. Po potrebi sipajte malo vode i pustite da sve lagano krčka.

Umutite jaja direktno u smesu, kratko promešajte da se sjedine s ostalim sastojcima. Na kraju dodajte kajmak, lagano promešajte i ostavite još minut-dva da se sve lepo poveže.

Poslužite dok je toplo, uz lepinju ili pogaču, i uživajte u punom ukusu domaće kuhinje.

Bonus video

01:57
Pileća mućkalica i tarator salata - ko je bolje napravio ovu kombinaciju u "Komšiluku"? Izvor: Kurir televizija