Sastojci:
- 50 g putera
- 600 ml mleka
- 200 g zrelog tvrdog sira, narendanog
- 2 velika krompira, isečena na kolutove
- 1 glavica brokolija, isečena na cvetiće
- 200 g smrznutog graška
- mali vlašac, isečen
- 50 g brašna
- 1 glavica karfiola, isečena na male cvetove
Recept za povrće zapečeno sa sirom:
Za zapečeno povrće prvo rastopite puter u šerpi, zatim umešajte brašno i pržite 1 min. Postepeno umešajte mleko dok smesa ne postane glatka bez grudvica, a zatim nastavite da mešate dok smesa ne počne da bledi i ne zgusne se u sos. Sklonite sa vatre, pa umešajte sve osim šake rendanog sira.
Zagrejte rernu na 220C. Skuvajte kriške krompira 5 minuta, dodajte brokoli i karfiol još 3 minuta, pa na kraju dodajte grašak još 1 minut. Ocedite sve povrće i osušite. Odvojite dovoljno kriški krompira da prekriju vrh gotovog jela, a zatim umešajte ostatak povrća u sos sa vlascem.
Sipajte u duboku vatrostalnu posudu, poređajte preko kriški krompira, a zatim pospite preostalim sirom. Pecite 20-25 minuta dok preliv ne postane zlatan i hrskav, a zatim servirajte direktno iz posude. Možda ćete želeti da napravite i lažna pita sa povrćem.
Pročitajte kako da napravite brzinski rolat od povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem