1.Na maslacu kratko popržiti brašno pa lagano dodati mleko uz stalno mešanje. Začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuvati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos  delimično ohladi umešajte kiselu pavlaku. 


Sastojci:

-1 pakovanje testa za lazanje
-350 g šampinjona
-200 g bukovača
-150 g šitake gljiva
-100 g vrganja ili 3 kašike sušenih
-vezica peršunovog lista
-1 ljubičasti luk
-4 čena belog luka
-250 g gaude
-1 kisela pavlaka
-3 kašike brašna
-1 l mleka
-2 kašike maslaca
-muskatni oraščić
-maslinovo ulje, so, biber

2.Luk, peršun i beli luk iseckajte na sitno. Gljive očistite i narežte. Ako imate suve vrganje, prelijte ih s vrućom vodom, pre upotrebe ih ocedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiešajte beli luk i peršun.

3.Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom. 

4.Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.