Makarone se brzo spremaju, a idelano se slažu sa gotovo svakom namirnicom, pa imate bezbroj mogućnosti za nadeve. Danas vam predlažemo da isprobate recept koji će vas oduševiti na prvi zalogaj, a to su makarone zapečene sa mlevenim mesom i bešamel sosom, a onda i bogato posute sirom. Uživajte!
- Sastojci:
- 450 g makarona
- 230 g mocarele
- Za meso:
- 900 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 5 čenova belog luka
- 850 ml seckanog pelata
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica sušenog origana
- Za bešamel sos:
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 1/3 šolje brašna
- 4 šolje mleka
- 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- 2 jajeta
- 1 šolja parmezana
Priprema:
Skuvajte testeninu i sačuvajte dve šolje vode u kojoj se kuvala. Stavite makarone u vatrostalnu posudu i posolite, pobiberite i pospite origanom. U tiganju na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk. Kada on omekša dodajte mleveni beli, a posle pola minuta dodajte i mleveno meso. Posolite i pobiberite, pa pospite cimetom. Promešajte, pa dodajte pelat i šolju vode. Kuvajte dok se sos ne zgusne, nekih 25 minuta, pa sklonite sa šporeta. U šerpu sipajte ulje, pa dodajte brašno. Brzo mešajte i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim sipajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Umutite jaja, pa im dodajte malo bešamel sosa, dobro sjedinite i sipajte ponovo u šerpu. Promešajte, pa dodajte parmezan i opet sjedinite. Dodajte meso u testeninu zajedno sa vodom u kojoj se kuvala. Preko sipajte bešamel sos i sve pomešajte. Pospite rendanom mocarelom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem