Lignje se obično jedu na moru jer su sveže i sigurni ste da će biti pripremljene kako treba. Možete da ih pohujete, grilujete, punite, dodajete u salatu... Mi vam donosimo recept za punjene lignje sastojcima kao što su prezle i parmezan, a ovo predivno italijansko jelo možete da napravite kod kuće i to lako. Kuvaju se u belom vinu koje daje poseban šmek, a kako lignje ne bi bile gumene birajte one sa belim telom i posle čišćenja ih poprskajte sokom od limuna. Možete i lagano da ih lupite kuhinjskim čekićem.
- Sastojci:
- 8 velikih lignji (može i pakovanje malih)
- 200 g prezli
- 50 g parmezana
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 1 veza peršuna
- 120 ml suvog belog vina
- maslinovo ulje
- 2 čena belog luka
Priprema:
Lignje očistite od kraka i unutrašnjost (možete da kupite očišćene). U posudi pomešajte prezle, parmezan, rendanu koru limuna, seckani peršun i sjedinite. U tiganju na malo maslinovog ulja propržite seckani beli luk, pa dodajte krake. Propržene krake sa belim lukom dodajte u smesu od prezli. Napunite lignje, pa ih zatvorite čačkalicom. Poređajte u malo nauljeni tiganj i posolite. Pržite sa obe strane nekih 5-6 minuta, a onda sipajte belo vino. Poklopite i krčkajte još 15 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus