Lignje se obično jedu na moru jer su sveže i sigurni ste da će biti pripremljene kako treba. Možete da ih pohujete, grilujete, punite, dodajete u salatu... Mi vam donosimo recept za punjene lignje sastojcima kao što su prezle i parmezan, a ovo predivno italijansko jelo možete da napravite kod kuće i to lako. Kuvaju se u belom vinu koje daje poseban šmek, a kako lignje ne bi bile gumene birajte one sa belim telom i posle čišćenja ih poprskajte sokom od limuna. Možete i lagano da ih lupite kuhinjskim čekićem. 

  • Sastojci:
  • 8 velikih lignji (može i pakovanje malih)
  • 200 g prezli
  • 50 g parmezana
  • 1 kašičica rendane kore limuna 
  • 1 veza peršuna
  • 120 ml suvog belog vina
  • maslinovo ulje
  • 2 čena belog luka

Priprema:
Lignje očistite od kraka i unutrašnjost (možete da kupite očišćene). U posudi pomešajte prezle, parmezan, rendanu koru limuna, seckani peršun i sjedinite. U tiganju na malo maslinovog ulja propržite seckani beli luk, pa dodajte krake. Propržene krake sa belim lukom dodajte u smesu od prezli. Napunite lignje, pa ih zatvorite čačkalicom. Poređajte u malo nauljeni tiganj i posolite. Pržite sa obe strane nekih 5-6 minuta, a onda sipajte belo vino. Poklopite i krčkajte još 15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

Izvor: Stvar ukusa