Ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima. Pravi se lako i jednostavno. A ukoliko je pravite sa domaćim majonezom biće još kremastija i sočnija. U receptu u nastavku nema mesa, ali vi slobodno dodajte šunku ili piletinu po želji.
Sastojci:
- 200 g šargarepe
- 300 g graška
- 500 g krompira
- 2 kuvana jaja
- 30 ml maslinovo ulje
- 10 ml jabukovo sirće
- so, biber po ukusu
Domaći majonez
- 2 žumanca (sobne temperature)
- 200 ml ulja
- limunov sok
- 3 ml sirćeta
- so, biber po ukusu
Priprema:
Povrće iseckajte na sitne kockice pa skuvajte. Procedite pa sve pomešajte u jednoj posudi. Dodajte i seckana kuvana jaja. Posolite, pobiberite i dodajte ulje i sirće. Promešajte. Zatim napravite majonez. Žumanca sobne temperature posolite, pobiberite i dodajte sirće pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ulje i mutite, a zatim i sok od limuna. Kada se sve sjedinilo majonez sipajte u posudu sa povrćem i promešajte. Naša salata je spremna.
Napomena: Po želji u salatu možete dodati šunku ili belo meso.
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom