Lagani obroci su ono što svi žele kada je napolju temperatura preko 40. Umesto da stojimo dugo pored šporeta i da pripremamo komplikovana jela, salate su ono što će vas osvežiti i zasititi. Predlažemo 3 različite, ali neverovatno ukusne salate. Jedna je letnja ruska, druga je sa makaronama, a treća sa piletinom. Nećete moći da izaberete. 

LETNJA RUSKA SALATA 

Kako se pravi letnja ruska salata
Printscreen/YT/Еще Вкуснее! 

Sastojci:

  • 2 veće šargarepe
  • 1 veća jabuka
  • 1 crni luk
  • 180 g kukuruza u konzervi
  • 4 kuvana jajeta
  • 2 kašike majoneza

Još:

  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 3-4 kašike sirćeta
  • 100-150 ml tople vode

Priprema:

Šargarepu skuvajte, a zatim isecite na kockice, kao i jabuku i jaja. Crni luk iseckajte, pa dodajte šećer, so, vodu i sirće i kratko marinirajte. Dodajte u salatu kao i kukuruz. Sve lepo sjedinite sa majonezom.

SALATA SA MAKARONAMA

Salata sa makaronama i povrćem
Printscreen/YT/cook with sila 

Sastojci:

  • 2 šolje makarona
  • 1/2 krastavca
  • 1/2 crnog luka
  • 1/2 paprike
  • 1/2 konzerve kukuruza
  • 1/2 konzerve crvenog pasulja
  • malo maslina
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 šolje majoneza
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/2 šolje dresinga za salatu

Priprema:

Makarone skuvajte i procedite, pa dodajte seckani krastvac, crni luk, papriku, masline, pasulj i kukuruz. Posolite i pobiberite, pa dodajte šećer. Dobro promešajte, pa dodajte majonez, jogurt i dresing za cezar. Opet sve lepo promešajte i poslužite. Možete i da ohladite.

Pročitajte kako se pravi dresing za salatu

SALATA SA PILETINOM

Salata sa piletinom bolja od cezar
Printscreen/YT/ Housewife Cooks 

Sastojci:

  • 1 pileći file
  • 1,5 limuna
  • 1 čen belog luka
  • 1 mladi luk
  • peršun
  • 2 šolje rukole ili zelene salate
  • 1 šolja peršuna
  • 4 kašike praziluka
  • 1 šolja oraha
  • 1 kašika senfa
  • 1 šolja majoneza

Priprema:

U šerpu sa vodom stavite piletinu, limun precečen na pola (pre toga ga iscedite), čen belog luka i mladi luk presečen na pola. Po želji dodajte peršun u komadu i posolite i pobiberite. Kuvajte nekih 20 minuta. Kada proključa sklonite penu. Kada se skuva meso izvadite, pa ostavite da se prohladi. Isecite na kockice. Dodajte seckanu zelenu salatu i peršun. Po želji možete da dodate i grožđe. Zatim dodajte seckani praziluk i orahe. Sipajte preko majonez i senf i začinite po želji, pa dobro promešajte.

Izvor: Stvar ukusa