Lagani obroci su ono što svi žele kada je napolju temperatura preko 40. Umesto da stojimo dugo pored šporeta i da pripremamo komplikovana jela, salate su ono što će vas osvežiti i zasititi. Predlažemo 3 različite, ali neverovatno ukusne salate. Jedna je letnja ruska, druga je sa makaronama, a treća sa piletinom. Nećete moći da izaberete.
LETNJA RUSKA SALATA
Sastojci:
- 2 veće šargarepe
- 1 veća jabuka
- 1 crni luk
- 180 g kukuruza u konzervi
- 4 kuvana jajeta
- 2 kašike majoneza
Još:
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 3-4 kašike sirćeta
- 100-150 ml tople vode
Priprema:
Šargarepu skuvajte, a zatim isecite na kockice, kao i jabuku i jaja. Crni luk iseckajte, pa dodajte šećer, so, vodu i sirće i kratko marinirajte. Dodajte u salatu kao i kukuruz. Sve lepo sjedinite sa majonezom.
SALATA SA MAKARONAMA
Sastojci:
- 2 šolje makarona
- 1/2 krastavca
- 1/2 crnog luka
- 1/2 paprike
- 1/2 konzerve kukuruza
- 1/2 konzerve crvenog pasulja
- malo maslina
- 2 kašičice šećera
- 1/2 šolje majoneza
- 1/2 šolje jogurta
- 1/2 šolje dresinga za salatu
Priprema:
Makarone skuvajte i procedite, pa dodajte seckani krastvac, crni luk, papriku, masline, pasulj i kukuruz. Posolite i pobiberite, pa dodajte šećer. Dobro promešajte, pa dodajte majonez, jogurt i dresing za cezar. Opet sve lepo promešajte i poslužite. Možete i da ohladite.
Pročitajte kako se pravi dresing za salatu.
SALATA SA PILETINOM
Sastojci:
- 1 pileći file
- 1,5 limuna
- 1 čen belog luka
- 1 mladi luk
- peršun
- 2 šolje rukole ili zelene salate
- 1 šolja peršuna
- 4 kašike praziluka
- 1 šolja oraha
- 1 kašika senfa
- 1 šolja majoneza
Priprema:
U šerpu sa vodom stavite piletinu, limun precečen na pola (pre toga ga iscedite), čen belog luka i mladi luk presečen na pola. Po želji dodajte peršun u komadu i posolite i pobiberite. Kuvajte nekih 20 minuta. Kada proključa sklonite penu. Kada se skuva meso izvadite, pa ostavite da se prohladi. Isecite na kockice. Dodajte seckanu zelenu salatu i peršun. Po želji možete da dodate i grožđe. Zatim dodajte seckani praziluk i orahe. Sipajte preko majonez i senf i začinite po želji, pa dobro promešajte.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem