Sastojci:
Za dresing:
- 60 ml crvenog vinskog sirćeta
- 1 kašičica paradajz pirea
- 2 kašičice senfa
- ½ kašičice šećera
- 1 i po kašičica suvog origana
- 1 kašičica belog luka u prahu (ili 1 čen sitno pasiranog)
- ½ kašičice soli
- 1 ravna kašičica mlevenog crnog bibera
- 180 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)
Za salatu:
- 150–170 g dimljene ili blago ljute kobasice (npr. kulen, pečenica), isečene na tanke kolutove
- 150 g mini kuglica mocarele ili obične mocarele isečene na kocke
- 80 g crnih maslina, isečenih
- 1 manja glavica crvenog luka, tanko isečena
- 2 šolje mešane seckane paprike (žuta, crvena, zelena)
- 200 g mešane salate (matovilac i rukola)
- 200 g seckane zelene salate
- 40 g rendanog parmezana ili domaćeg tvrdog sira
Za serviranje:
- 4 štapića hleba (kupovni ili domaći)
Priprema:
Ako volite ukuse pice, ali želite nešto laganije i osvežavajuće – ova salata je pravo rešenje. Hrskavo povrće, sir, suhomesnato i preliv pun ukusa spajaju se u obrok koji može da zameni ručak. Brzo se sprema, ne traži kuvanje, a izgleda bogato i primamljivo.
U teglu sa poklopcem stavite sirće, paradajz pire, senf, so, biber, beli luk, šećer, origano i maslinovo ulje. Dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.
U velikoj činiji složite sve sastojke za salatu: kobasicu, mocarelu, masline, crveni luk, papriku i zelenu salatu. Neposredno pre služenja, dodajte oko pola dresinga u činiju i sve dobro promešajte. Po želji dodajte još preliv. Na kraju pospite rendanim sirom i poslužite sa toplim štapićima hleba.
Bonus video
