Sastojci:

Za dresing:

  • 60 ml crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 2 kašičice senfa 
  • ½ kašičice šećera
  • 1 i po kašičica suvog origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu (ili 1 čen sitno pasiranog)
  • ½ kašičice soli
  • 1 ravna kašičica mlevenog crnog bibera
  • 180 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)

Za salatu:

  • 150–170 g dimljene ili blago ljute kobasice (npr. kulen, pečenica), isečene na tanke kolutove
  • 150 g mini kuglica mocarele ili obične mocarele isečene na kocke
  • 80 g crnih maslina, isečenih
  • 1 manja glavica crvenog luka, tanko isečena
  • 2 šolje mešane seckane paprike (žuta, crvena, zelena)
  • 200 g mešane salate (matovilac i rukola)
  • 200 g seckane zelene salate
  • 40 g rendanog parmezana ili domaćeg tvrdog sira 

Za serviranje:

  • 4 štapića hleba (kupovni ili domaći)

Priprema:

Ako volite ukuse pice, ali želite nešto laganije i osvežavajuće – ova salata je pravo rešenje. Hrskavo povrće, sir, suhomesnato i preliv pun ukusa spajaju se u obrok koji može da zameni ručak. Brzo se sprema, ne traži kuvanje, a izgleda bogato i primamljivo.

Savet:

Ako pripremate unapred, čuvajte dresing odvojeno i prelijte salatu tek pred služenje – tako će ostati sveža i hrskava.

U teglu sa poklopcem stavite sirće, paradajz pire, senf, so, biber, beli luk, šećer, origano i maslinovo ulje. Dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.

U velikoj činiji složite sve sastojke za salatu: kobasicu, mocarelu, masline, crveni luk, papriku i zelenu salatu. Neposredno pre služenja, dodajte oko pola dresinga u činiju i sve dobro promešajte. Po želji dodajte još preliv. Na kraju pospite rendanim sirom i poslužite sa toplim štapićima hleba.

Bonus video

00:17
Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa Izvor: Instagram/silviaerosmarino