Sastojci:
Za domaći dresing:
- 110 ml maslinovog ulja
- 60 ml crvenog vinskog sirćeta
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica šećera ili meda
- 1 čen belog luka (sitno izrendan ili isceđen)
- 1 kašičica suvog origana
- ¾ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice luka u prahu
- ¼ kašičice suve majčine dušice
- Prstohvat mlevene ljute paprike
- 2 kašike rendanog parmezana
Za salatu:
- 340 g testenine
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 šolja čeri paradajza (isečeni na polovine ili četvrtine)
- ½ crvene paprike (iseckane na kockice)
- ½ zelene paprike (iseckane na kockice)
- ½ šolje crvenog luka ( sitno iseckan)
- ½ šolje feta sira (izmrvljenog)
- ¼ šolje kiselih papričica (iseckanih)
- ½ šolje svežeg krastavca (tanko isečenog pa na četvrtine)
- 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Ova salata od testenine je osvežavajuća, sočna i prepuna ukusa. Odlična je za letnje ručkove, slave, piknike ili kao brz obrok koji može da stoji i nekoliko dana u frižideru. Spremite je unapred i uživajte bez žurbe.
U činijici ili tegli pomešajte sve sastojke za dresing. Dobro umutite viljuškom ili žicom da se sve lepo sjedini. Ostavite sa strane dok pripremate salatu.
U velikoj šerpi posolite vodu, pa kuvajte testeninu po uputstvu na pakovanju – neka ostane "al dente". Kad je gotova, procedite je i odmah isperite hladnom vodom da se ne raskuva. Sipajte u veću činiju, dodajte 1 kašičicu maslinovog ulja i promešajte. U činiju sa testeninom ubacite paradajz, paprike, luk, feta sir, papričice, krastavac i peršun. Sve lagano promešajte da se sastojci rasporede.
Još jednom umutite dresing, pa ga ravnomerno prelijte preko salate. Sve dobro promešajte da testenina i povrće upiju ukuse. Pokrijte činiju i stavite salatu u frižider na najmanje 30 minuta, a može i duže – što duže stoji, to je ukusnija.
Bonus video