Sastojci:

Za domaći dresing:

  • 110 ml maslinovog ulja
  • 60 ml crvenog vinskog sirćeta 
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 1 čen belog luka (sitno izrendan ili isceđen)
  • 1 kašičica suvog origana
  • ¾ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice luka u prahu
  • ¼ kašičice suve majčine dušice
  • Prstohvat mlevene ljute paprike
  • 2 kašike rendanog parmezana

Za salatu:

  • 340 g testenine 
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 šolja čeri paradajza (isečeni na polovine ili četvrtine)
  • ½ crvene paprike (iseckane na kockice)
  • ½ zelene paprike (iseckane na kockice)
  • ½ šolje crvenog luka ( sitno iseckan)
  • ½ šolje feta sira (izmrvljenog)
  • ¼ šolje kiselih papričica (iseckanih)
  • ½ šolje svežeg krastavca (tanko isečenog pa na četvrtine)
  • 2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Ova salata od testenine je osvežavajuća, sočna i prepuna ukusa. Odlična je za letnje ručkove, slave, piknike ili kao brz obrok koji može da stoji i nekoliko dana u frižideru. Spremite je unapred i uživajte bez žurbe.

Savet:

Ova salata se lepo drži u frižideru 2-3 dana, pa je odlična i za poneti na posao, izlet ili kao prilog za roštilj.

U činijici ili tegli pomešajte sve sastojke za dresing. Dobro umutite viljuškom ili žicom da se sve lepo sjedini. Ostavite sa strane dok pripremate salatu.

U velikoj šerpi posolite vodu, pa kuvajte testeninu po uputstvu na pakovanju – neka ostane "al dente". Kad je gotova, procedite je i odmah isperite hladnom vodom da se ne raskuva. Sipajte u veću činiju, dodajte 1 kašičicu maslinovog ulja i promešajte. U činiju sa testeninom ubacite paradajz, paprike, luk, feta sir, papričice, krastavac i peršun. Sve lagano promešajte da se sastojci rasporede.

Još jednom umutite dresing, pa ga ravnomerno prelijte preko salate. Sve dobro promešajte da testenina i povrće upiju ukuse. Pokrijte činiju i stavite salatu u frižider na najmanje 30 minuta, a može i duže – što duže stoji, to je ukusnija.

Bonus video

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane