1. Slatko pravite od zdravih šljiva koje treba oljuštiti i staviti u krečnu vodu.Za krečnu vodu rastvorite 250 g kreča u 2 l vode, dobro izmešajte i sipajte još 2 l vode.


Sastojci:

1 kg šljiva
1 kg šećera
sok od limuna
vanila
list rozetle

2. Ostavite da se kreč staloži, pa odlijte bistru tečnost (krečnu vodu) u koju se stavljaju šljive.

3. Šljive držite u krečnoj vodi najmanje 1 sat. Onda ih dobro operite i izvadite koštice.

4. Od šećera i 1-2 čaše vode skuvajte sirup (na tihoj vatri) do gustine meda, dodajte vanilu, kolutove limuna i kašiku razređene limunske kiseline.

5. Pripremljene plodove šljiva kuvajte u sirupu oko 25 minuta, pa na kraju dodajte listove rozetle.

6. Skinite s vatre, pokrijte vlažnim čistim platnom i kad se sasvim ohladi, sipajte u tegle.