Sastojci:

  • zeleni paradajz
  • kornišoni
  • šargarepa
  • karfiol
  • paprike
  • 4 glavice belog luka
  • 3 korena rena
  • veza celera
  • 20 g slačice u zrnu
  • 400 g soli
  • 10 l vode
  • grančice vinove loze
Pogledajte i Turšija najmoćniji lek: Snižava holesterol, čisti creva, sprečava rak

Priprema:

Količina povrća nije određena, a možete ga koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga koje povrće preferirate. Izaberite zdrave plodove, očistite ih i operite dobro.

Karfiol iskidajte na krupne komade (cvetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mesta, a paprike zasecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove belog luka, ali ih nemojte ljuštiti.

Ređajte povrće u bure, tako što stavljate po malo od svih vrsta. Odozgo pospite semenom slačice i prekrijte listovima celera. Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije - pomešajte 10 l vode i 400 g soli u posudi i mešajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovom salamurom da dobro pokrije povrće.

Napravite obruč od grančica vinove loze i stavite preko povrća da ga pritisne kada zatvorite poklopac. Ostavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija ne bude spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 nedelje.

Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat (konzervans) za turšiju u malo salamure iz turšije. Na 1 litar vode ide 1 g sorbata.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>>https://www.instagram.com/stvar_ukusa/Izvor: bonapeti.rs