1. Šljive operite, ocedite, raspolovite i izvadite koštice.
2. U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Kuvajte na srednjoj vatri.
3. Kad je smesa već poprilično gusta, dodajte koricu limuna, karanfiliće i kore cimeta. Pred kraj kuvanja dodajte rum. Pekmez treba stalno mešati.
4. Kada po dnu posude prođete drvenom varjačom i ostane čist trag, to znači da je pekmez gotov.
5. Prelijte ga u sterilizovane i zagrejane teglice i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima da se ohlade i uhvati zaštitna korica.
6. Ohlađeni pekmez pospite kašičicom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Sensa klub