1. Šljive operite, ocedite, raspolovite i izvadite koštice.


Sastojci:

3 kg zrelih šljiva 

3 vanilin šećera

korica jednog limuna

2 dl ruma

5 karanfilić

2 štapića kore cimeta

1,5 kg šećera

2. U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Kuvajte na srednjoj vatri. 

3. Kad je smesa već poprilično gusta, dodajte koricu limuna, karanfiliće i kore cimeta. Pred kraj kuvanja dodajte rum. Pekmez treba stalno mešati.

4. Kada po dnu posude prođete drvenom varjačom i ostane čist trag, to znači da je pekmez gotov. 

5. Prelijte ga u sterilizovane i zagrejane teglice i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima da se ohlade i uhvati zaštitna korica.

6. Ohlađeni pekmez pospite kašičicom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

Izvor: Sensa klub