Saznajte zbog čega je med toliko zdrav kao što se priča i otkrijte još 4 razloga da ga svakodnevno konzumirate.
1. Pomaže kod kašlja
Med je pravi spasilac u sezoni prehlada! Ako je verovati studijama, med se pokazao kao najbolji lek kod više od 100 mališana, u odnosu na lekove sa ukusom meda ili drugog zaslađivača. Možda ga je zbog toga Svetska Zdravstvena Organizacija stavila na listu supstanci koje smiruju kašalj i ublažavaju iritaciju grla.
Pogledajte i Med - lek i zlatna poslastica
2. Lečenje rana
Ne čudi što ovu slatku tečnost prati reputacija lekovitosti. Prvi dokazi i upotreba meda u lečenju rana datiraju još od 2.000 godina pre nove ere, a danas se u ovu svrhu najčešće koristi manuka med. Razlog tome jeste antibakterijsko delovanje meda, omekšavanje kože i brže zarastanje.Mogu se koristiti i druge vrste meda - jedna studija potvrdila je da je kod pacijenata sa čirevima na koži koje je teško lečiti došlo do potpunog izlečenja posle samo 7 dana nanošenja meda.
Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba meda
3. Zdravlje kose i kože glave
Imate perut i seboreju? Ovaj problem može rešiti med! Studijom je dokazano da je med razblažen sa vodom (odnos med:voda-90:10%) pomogao u 30 odsto slučajeva seboreje izazvane svrabom i peruti. Tretman je trajao 4 nedelje, s tim da se mešavina meda nanosila svakog drugog dana na rane na glavi. Pacijenti su rekli da su svrab i perut nestali za nedelju dana, a rane za 14 dana.
Pogledajte i Med u službi vaše lepote
4. Povećava energiju
Postoji zabluda da ugljeni hidrati nisu dobri za vas. Stvar je u tome što su oni prisutni u čitavom spektru zdrave hrane, uključujući voće, povrće i orašaste plodove. Osim toga, vašem sistemu za varenje potrebni su ugljeni hidrati kako bi proizvodio glukozu, koja šalje enrgiju ćelijama, tkivima i organima. Sa svojih 17 g šećera po kašiki, med je odličan izvor energije, a odlična je i užina nakon treninga. Budući da je pun antioksidanata, med se ponaša kao gorivo koje je potrebno sportistima da održe dobar nivo šećera i insulina na duže staze.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom