Na sam spomen krompira mnogi odmah pomisle na nezdravu hranu, debljanje i prazne kalorije. Naučno istraživanje stalo je u obranu ove namirnice!

Krompiri bi mogli da postanu nova superhrana, piše Dejli mejl. Dve porcije krompira dnevno mogu sniziti krvni pritisak i, što je još bolje, uopšte ne goje.

Krompir pripremljen u mikrotalasnoj rerni, bez maslaca, ulja ili kečapa, najbolji je za zdravlje, tvrde naučnici. Prihvatljivi su i pečeni krompir, kao i kuvani i pire.

Dobre učinke na krvni pritisak krompir je pokazao u istraživanju u kojem je učestvovalo 18 muškaraca i žena, koji su jeli šest do osam krompira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao deo redovne ishrane. Većina testiranih imala je prekomernu težinu ili je pila lekove za snižavanje pritiska.

Nakon mesec dana značajno im je pao krvni pritisak, što je naučnike navelo na zaključak kako krompiri mogu dodatno pomoći u snižavanju pritiska. Takođe, nijedan od ispitanika nije se ugojio tokom ispitivanja.

Pogledajte i Kako da brzo i lako oljuštite skuvani krompir

Iako je u istraživanju korišćen ljubičasti krompir, toliko mali da sadrži samo 12 kalorija, istražitelji veruju da i običan krompir ima pozitivne učinke na zdravlje.

Stručnjaci ipak preporučuju da se koristi kuvani krompir (idealno u mikrotalasnoj rerni) i obavezno s korom, jer se velik deo zdravih i po krvni pritisak poželjnih sastojaka nalazi upravo u njoj.

Pogledajte i Kako da ispečete krompir u mikrotalasnoj rerni.

Izvor: magazin.net.hr