Veliki broj ljudi, ne samo odraslih nego i dece i tinejdžera, preskače doručak, taj najvažniji obrok tokom dana. Možda ne znaju da oni koji imaju konstantan jutarnji ritual ishrane navodno brže gube kilograme i lakše zadržavaju željenu telesnu težinu. Iako stara poslovica kaže da doručak treba zadržati za sebe, ručak podeliti s prijateljem, a večeru dati neprijatelju, za one koji nisu pobornici obilnog doručka donosimo nekoliko predloga za lagan ali hranljiv početak dana. Voćni jutarnji obrok pomoći će vam i u mršavljenju.

VITAMINSKI NAPITAK:
Jedan grejp sadrži samo 60 kalorija, a takođe je i najbolji izvor vitamina C, što je posebno važno zimi. Najbolje je da jedete sirov, mada poznavaoci kažu kako njime možete da začinite i zelenu salatu kojoj će dati posebnu aromu.
Evo preporuke za zdrav početak dana: sok od grejpa pomešajte sa sokom od dve pomorandže i dodajte dve kašike meda. Taj vitaminski sok popijte ujutro „našte srca“. Kako biste iz grejpa iscedili više soka, čuvajte ga na sobnoj temperaturi, ne u frižideru.

U HLADNIM ZIMSKIM DANIMA:
U zimske dane, kad su svima potrebni dodatni vitamini kako bi se zaštitili od virusa i bakterija, doručak započnite sokom od kivija. Kivi oljuštite i isitnite kao pire, dodajte kašiku soka od limuna i vodu (zavisno od gustoće napitka koju želite da postignete).
Kako prema izgledu da prepoznate dobar kivi? Izbegavajte onaj koji se smežurao, koji je mekan na dodir ili nema ravnomernu boju kore, odnosno deluje kao da ima „modrice“. Njegova nutritivna vrednost je smanjena, a i ukus mu je promenjen.

POMORANDŽE DOBAR IZVOR VITAMINA C:
Dnevno treba uneti oko 60 mg vitamina C, a to ćete osigurati već sa dve pomorandže. Ako uzimate oralnu kontracepciju, biće vam potrebno više voća (ili drugih namirnica bogatih vitaminom C, poput brokolija ili kupusa) jer kontraceptivi smanjuju dejstvo vitamina.
Koje pomorandže da odaberete? Najbolje su one koje su teške u odnosu na svoju veličinu kad ih uzmete u ruku (pune su soka).

ZA VIŠE ENERGIJE:
Izmiksujte jednu bananu, šolju mleka, pola šolje jagoda (ako nije sezona, može i neko drugo voće, na primer, pomorandže ili jabuke), 2 kašike lanenih ili suncokretovih semenki I dobićete zdrav obrok. Banane su jedan od najboljih izvora kalijuma, a bogate su I skrobom pa su dobar izbor za doručak ili međuobrok i onda kad vam treba više energije nego inače.

KISELE JABUKE:
Prodavačica vas je uveravala da je jabuka baš po vašoj meri - slatka. Međutim, kad ste došli kući, uverili ste se u suprotno - jabuka je bila kisela. Možete joj „pomoći“ da sazri! Džordž Mateljan, autor knjige „Najzdravije namirnice sveta“ savetuje vas kako to da uradite: stavite je u papirnu kesicu koju ćete držati na tamnom, hladnom i prozračnom mestu. U kesicu možete da dodate i banana koja će podstaći proces zrenja, a rezultati će biti vidljivi za nekoliko dana.

SUVE KAJSIJE ZA FIL:
Iscedite sok od dva limuna i stavite na vatru da provri. Potom dodajte malo rendane limunove kore i dve kašike meda. Suve kajsije operite i dobro ih iscedite, dodajte u smesu i sve zajedno kuvajte oko dva minuta. Desert može da bude i samostalan obrok, samo ga pomešajte sa jogurtom ili žitaricama, ali ga možete iskoristiti i kao fil za palačinke.

MEĐUOBROK:
Da biste dan započeli visokoenergetskim doručkom, izmešajte suvo grožđe i omiljeno orašasto voće. Zajedno sa bademima možete da ga dodate kuvanom pirinču kao ukusan prilog, ali i međuobrok.

HLEB SA CIMETOM:
Cimet najčešće upotrebljavamo u desertima i voćnim jelima, ali vrlo dobro može da dopuni i ukus zobene kaše, šargarepe i bundeve. Kako biste sačuvali njegovu svežinu, držite ga na hladnom i suvom mestu u hermetički zatvorenoj posudi. Ako kupujete cimet u prahu, ne zaboravite da ima intenzivniji ukus od štapića, i tokom pripreme jela pazite na doziranje. Džordž Mateljan u knjizi „Najzdravije namirnice sveta“ predlaže zanimljiv recept: integralni hleb zapecite u tosteru i pospite ga cimetom i medom.

VOĆNA SALATA:
Nije velika mudrost napraviti voćnu salatu: izmešajte sve voće koje imate u kući (u nedostatku svežeg voća može da posluži i ono iz konzerve ili kandirano). Ako vam dolaze gosti pa želite da ostavite dobar utisak, napravite sirup kojim ćete preliti voćnu salatu.

Postupak je sledeći:

200 grama šećera zagrejte na laganoj vatri dok ne postane smeđ i dodajte 50 ml ruma, 50 ml maraskina ili nekog drugog likera, i na kraju sok od isceđenog limuna.