Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovek zasadio, a u Kini je korišćena pre najmanje 10.000 godina. Može se koristiti kao hrana, lek, energent... Međutim, treba napraviti razliku između indijske konoplje koja sadrži visok nivo psihoaktivne supstance THC (delta - 9 - tetrahidrokanabinol) koja izaziva halucinacije i industrijske konoplje koja ima skoro neograničenu primenu u svakodnevnom životu i možemo je koristiti bez straha da će uticati na našu psihu.
Kao hrana i lek
Konopljino seme izuzetno je hranljivo. Upotrebljava se sirovo, prženo ili u obliku ulja. Bogat je izvor svih dvadeset aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih koje telo ne može da proizvede. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ima savršen odnos omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti. Konopljino seme najbogatiji je poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina. Poseduje visok nivo fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne sudove i mnoge organe. Veoma je lako svarljivo i ne uzrokuje nadutost i gasove.
Konopljino ulje je orašastog ukusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vredni sastojci. Njegovo konzumiranje pomaže u sprečavanju visokog holesterola i pritiska, povećava izdržljivost, vitalizuje, ubrzava zaceljivanje povreda, smanjuje upale, pomaže zadržavanju vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, leči bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Zbog svojih svojstava, konopljino ulje savršeno je za negu kože i kose.
Klijanje semena
Posao oko klijanja semena jednostavan je, ne zahteva mnogo vremena, a redovnim konzumiranjem klica osetićete blagotvorno dejstvo na organizam. Klice su prava mala apoteka jer sadrže vitalne minerale u čistom, prirodnom obliku, kakav nam jedino i odgovara. Zapravo, sadržaj vitamina u biljci najveći je za vreme klijanja. Osim toga, seme poseduje enzime koji tokom klijanja razlažu belančevine, ugljene hidrate i masti na sastojke koje organizam mnogo lakše prerađuje.
Holivudska glumica Šarliz Teron veliki je obožavalac šejkova od konoplje. Poznato je da konoplja snabdeva telo energijom tokom celog dana, što joj pomaže na iscrpljujućim snimanjima koja mogu trajati i po čitav dan. Kako bi izgubila višak kilograma, benefite ovog eliksira koristila je i po završetku rada na filmu Čudovište.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Story.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom