U pripremi pirinča, uvek postoje nedoumice koliko treba da se kuva, na kojoj temperaturi i u kojoj količini vode.
Pogledajte tri koraka koja vas vode do savršeno pripremljenog pirinča.
Prvi korak: Isperite i (možda) potopite
Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi. Bez potapanja pirinča pre kuvanja, možete skuvati gotovo sva jela. Međutim, ukoliko pripremate stariji pirinač, potopite ga oko 30 minuta. Potapanje je obavezno i za basmati pirinač, jer pomaže da zrno dostigne svoju maksimalnu dužinu.
Drugi korak: Jednostavna metoda kuvanja
Postoji mnogo načina pripreme pirinča, ali je najlakši apsorbujući metod: pirinač se kuva u količini vode koja je potrebna da, u trenutku kada je pirinač gotov, sva voda već ispari.
Ključ ove metode je shvatiti koja količina vode je potrebna. Opšte pravilo je da se koristi 1-1/2 do 1-3/4 šolja vode po jednoj šolji pirinča dugog zrna. Različite vrste pirinča zahtevaju drugačiju količinu vode: integralnom pirinču je potrebno više vode, a pirinču kratkog zrna manje. Imajte na umu da veća količina vode daje sočniji i lepljiviji, a manje vode rezultira tvrđim pirinčem. Veoma je bitno da stalno koristite poklopac, koji će zadržavati paru.
Treći korak: Ostavite pirinač da odstoji
Nakon otprilike 12 minuta kuvanja, tečnost će ispariti i pirinač će biti al dente gotov. Ukoliko sada servirate pirinač, na vrhu će zrna biti suvlja i vazdušastija nego na dnu. Potrebno vam je još malo strpljenja: odložite pirinač sa šporeta i ne sklanjajte poklopac. Ostavite rižu da odstoji najmanje 5, a najviše 30 minuta. Ovaj metod omogućava pari da se ravnomerno rasporedi, što ezultira kompaktnijom teksturom, a pirinač na dnu šerpe će biti podjednako vazdušast kao i onaj na vrhu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem