Čini vam se da je pirinač odličan prilog uz losos? Niste u pravu. Zbog toga vam predstavljamo nekoliko pravila za kombincaiju namirnica koja će vam poboljšati varenje i opšte zdravlje.
1. Ne jedite proteine i skrob zajedno. Izbegavajte unos prostih ugljenih hidrata i proteina u jednom obroku. Hleb, pirinač i žitarice ne bi trebalo jesti u kombinaciji sa ribom, jajima, mesom, mlečnim proizvodima ili tofuom. Ovo su najgore moguće kombinacije namirnica. Vašem telu je potrebna alkalna osnova za varenje skroba i kisela osnova za varenhje proteina. Kada enzimi počnu da vare skrob, prisustvo alkalnih enzima usporava varenje proteina. Zbog toga se možete osetiti nadutost. Proteini i skrob se odlično slažu sa lisnatim zelenim povrćem, pa izbegavajte da ih jedete zajedno.
Pogledajte i Loše kombinacije namirnica
2. Proteine jedite samo s povrćem.
3. Skrobne namirnice poput pirinča, hleba, krompira, paste i peciva jedite samo s povrćem.
4. Voće bi trebalo da jedete dva sata pre ili posle obroka. Voće se brzo vari, pa dok dođe do vašeg želuca već je počelo da se razgrađuje. Ako se kombinuje s drugim namirnicama, može da počne da se fermentiše pre nego što se svari.
Pogledajte i Ove stvari nemojte raditi nakon obroka
5. Lubenice i dinje nemojte kombinovati s drugim namirnicama. Lubenice i dinje se vare mnogo brže od drugih namirnica, pa ih ne treba kombinovati čak ni s drugim voćem.
6. Ne mešajte skrob i šećer. Kolačići mogu biti veoma privlačni i nekad je zaista teško da im odolite, ali oni loše utiču na sistem za varenje. Kada se u ustima izmešaju šećer i skrob, zaustavlja se lučenje enzima koji rastvara skrob pa se one teže vari. Šećer se fermentiše u stomaku pa se tako stvara kisela sredina čime se dodatno usporava varenje skroba.
7. Mleko ne kombinujte s drugim namirnicama. Pasterizacijom se uništavaju enzimi koji olakšavaju njegovo varenje. Mleko počne da se zgrušava kad dospe do želuca i usporava varenje druge hrane. Zbog toga ga konzumirajte bez drugih namirnica, a možete i napraviti domaće bademovo mleko.
Pogledajte i Domaće bademovo mleko
8. Izbegavajte slatkiše. Uzimanjem slatkih, skrobnih namirnica ili voća nakon obroka ometate varenje ugljenih hidrata ili proteina koji se već nalaze u stomaku. Zbog toga odolite iskušenju da nakon obilnog obroka uzmete desert. Sačekajte bar dva sata nakon obroka i onda se poslužite neodoljivim poslasticama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: tipsonhealthyliving.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom