Verovatno ste mnogo puta čuli da treba izbegavati slatkiše, alkohol previše slanu ili masnu  hranu. Međuti, morate biti i obazrivi i kada konzumirate i neke namirnice koje imaju dobru reputaciju.

Pomorandže i paradajz

Direktorka Gastrointestinalnog centra u bolnici “Sinajska gora” u Njujorku, Đina Sem, upozorava kako povećan unos kiselina iz pomorandži i paradajza može da dovede do pojave gorušice i refluksne bolesti jednjaka. Tokom dužeg vremenskog perioda osoba može da oboli i od takozvanog Baretovog jednjaka pri čemu postoji povećani rizik za razvoj raka jednjaka. Gastroenterolozi savetuju da se dnevno ne konzumira više od dva obroka koji sadrže ove namirnice. Osobe koje imaju simptome refluksa trebalo bi da ih izbegavaju u potpunosti.

Konzervirana tunjevina

Preterano konzumiranje tunjevine može biti opasno jer je ta riba bogata živom, pa može doći do problema s vidom, oštećenja sluha i govora, nedostatka koordinacije i mišićne slabosti. Sem navodi da ne bi trebalo jesti više od tri do pet konzervi tunjevine nedeljno ili tunjevinu treba zameniti ribom koja sadrži manje žive.

Pogledajte i Zdrave namirnice koje goje

Voda

Iako je unos dovoljne količine tečnosti ključan za dobro zdravlje, previše unosa vode može da dovede do 'trovanja' vodom, kaže Alan Gabi, autor udžbenika “Medicina ishrane”. Ovo se događa kada se zbog ekstremno velike količine unete vode iz tela izluči previše natrijuma, što rezultuje neuobičajeno niskim nivoom natrijuma u krvi. Takvo stanje može da utiče na funkcionisanje mozga ili čak dovede do smrti. Koliko biste vode morali da popijete da sebe dovedete u takvu opasnost? Obično je to problem s kojim se susreću ultra maratonci ili ljudi koji na silu piju više vode nego što im telo traži. Ali kako biste bili sigurni da ne pijete previše vode proverite kakav vam je urin. Ako je sve vreme proziran, smanjite unos vode.

Soja

Soja je dobra za održavanje nivoa holesterola i krvnog pritiska ako se konzumira u umerenim količinama, ali sprečava apsorpciju gvožđa u krvi. Prekomeran unos može da dovede i do anemije. Osim toga, soja sadrži estrogen poput izoflavona, a dugotrajno konzumiranje velikih količina može podstaći rast ćelija raka materice. Iako još nije tačno utvrđeno kolika količina je kritična, stručnjaci preporučuju najviše dva obroka dnevno.

Pogledajte i Kombinacije namirnica za bolje zdravlje

Spanać

Odličan je izvor proteina, vlakana i raznih vitamina i minerala. Bogat je i luteinom, zaslužnim za sprečavanje makularne degeneracije koja je čest uzrok gubitka vida i slepila. Ali, spanać obiluje i oksalatom, koji može da prouzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca.

Proteini iz nemasnog mesa

Ako proteine unosite samo konzumiranjem nemasnog mesa poput piletine ili belanaca možda je vreme da u ishranu unesete izmene. Stručnjaci kažu da unos prevelike količine proteina životinjskog porekla može da bude opasan jer telo navodi da proizvodi hormon rasta. Taj hormon u velikim količinama podstiče starenje tela i povećava rizik za nastanak tumora. Štaviše, istraživanje je pokazalo da postoji veći rizik od razvoja tumora i prerane smrti kod ljudi koji su do 20 posto dnevnog unosa kalorija dobijali iz proteina životinjskog porekla. Jednostavno rešenje ovog problema? Pokušajte da većinu svojih proteina uzimate iz biljaka poput mahunarki, orašastih plodova, semenki, i celih žitarica.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: b92.net/magazin.hr