Jaja je obično teško zameniti u receptima, posebno desertima, ali ne i nemoguće. Neke zamene nisu najidealnije, jer se menja ukus i tekstura, ali većina ih je sasvim odgovarajuća.
Što je manje jaja u receptu navedeno, to ih je lakše zameniti, a da to ne utiče mnogo na ukus i teksturu. Zamena jaja u receptima se preporučuje i onima, koji žele da smanje unos masti i holesterola.
Koja je glavna uloga jaja u kolačima? Da učine poslastice laganim i izdašnim, povezuju sastojke (posebno u keksićima i mafinima) i daju vlažnost. Postoji više različitih zamena za jaja, ali ne odgovaraju sva svim receptima. A kada, recimo, pravite palačinke i slična jela, jaja i nisu toliko važna. Možete ih izbaciti, ali ipak u smesu dodajte malo više mleka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti. Da ne budu pretvrde i žilave. Takođe, možete umesto jaja ubaciti pola banane, izgnječene ili jednu do dve kašike pirea od jabuka. Iste zamene možete upotrebiti prilikom pripreme mafina, ali u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego je navedeno.
1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
1 jaje = 28 g pirea od jabuka
1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
1 jaje = 1 kašika mlevenih semenki lana i 2-3 kašike tople vode
1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo
Ako pravite musake, čuftice, pljeskavice, peciva ili neka predjela jaja u ovim receptima možete zameniti kukuruznim ili krompirovim skrobom, brašnom od celovitog zrna, hlebnim mrvicama, krompir pireom ili pire krompirom u prahu. Ispitujte i eksperimentišite dok ne pronađete pravu razmeru i zamenu za vaša omiljena slana jela. Dve do tri kašike navedenih sastojaka mogu zameniti jedno jaje.
Ako imate mleveni lan i njega možete iskorititi kao zamenu. Pomešajte mlevene semenke lana sa kipućom vodom – 1 kašika lana na 3 kašike vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda dodajte u recept umesto jajeta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus