Na prvi pogled, kuvanje supe čini se vrlo jednostavnim – u lonac se ubaci povrće, meso, malo soli, puno vode i stavi kuvati, ali jeste li sigurni da je upravo to najbolji recept za ukusnu supu? Verovali ili ne, ali i kuhanje supe krije određene trikove koji će je učiniti tako ukusnom da će vam postati omiljeno jelo.

Da biste skuvali svoj najbolji lonac supe, izbegavajte ovih pet najčešćih grešaka.

Kuvanje umesto krčkanja

Jedna od osnovnih grešaka je pustiti supu da jako kuva. Jačina kuvanja trebalo bi da bude takva da se tokom procesa kuvanja na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mehurića. Ako snažno kuvate supu, a ne pustite je da lagano krčka, meso i povrće biće suvo i prekuvano, piše goodhousekeeping.com.

Niste dovoljno posolili

Ništa nije tako bitno kao dobar odnos začina. Tokom kuvanja obavezno isprobajte kakvog je ukusa supa, i radije se navodite vlastitim čulima nego receptom.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

Prekuvavanje povrća

Izbegavajte odmah na početku u lonac staviti povrće; neke vrste povrća će se prekuvati i postati gnjecave. Umesto toga, radije u lonac postepeno dodajte povrće, u zavisnosti od toga koliko mu je vremena potrebno da se skuva. Na taj način supa će biti ukusna, a povrće skuvano tačno onoliko koliko treba.

Dodajete paradajz odmah na početku kuvanja

Nije preporučljivo dodavati paradajz odmah na početku kuvanja. Paradajz je najbolje dodati u poslednjih 20 minuta kuvanja, kada su svi ostali sastojci već pri kraju s kuvanjem.

Pogledajte i 5 grešaka u pripremi pečenog krompira

Zanemarujete moć začina

Sveže začinsko bilje, sveže mleveni biber, malo narendanog parmezana i hrskavi krutoni najbolji su način da poboljšate ukus i teksturu pre posluživanja. Uz supu od sočiva ili graška sjajno ide balzamiko sirće ili pak nekoliko kapi limunovog soka. Ostali su sjajni dodaci mala količina jogurta, kisela pavlaka, pržene bundevine semenke ili kašika pesto sosa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr