Lisnato testo idealna je podloga za ukusne pite, mini poslastice ili slane zalogaje, a da bi jelo ispalo ukusno, ali treba znati kako rukovati s njim jer nećete dobiti ono najbolje, pravu poslasticu koja se topi u ustima.
Pročitajte i Kako da testo brže naraste
Kupovno testo
Sigurno je najbolje napraviti domaće lisnato testo, ali to je dugotrajan proces i ponekad nas nedostatak vremena prisiljava da kupimo ono gotovo. U tom slučaju probajte da nađete proizvod koji je umesto biljnog ulja napravljen s maslacem. A zašto je to važno? Lisnata testa napravljena s maslacem imaće one lepe razdvojene slojeve, a ona s uljem samo će biti masna.
Kako ga pripremiti
Lisnato testo uvek odmrzavajte prema upustvima proizvođača na radnoj površini u kuhinji ili u frižideru. Ono što je važno jeste da čim se otopi odmah ga pripremite, savetuje kulinarski časopis Bon Apetitt. Ako vam se već dogodi da ga iz nekog razloga nećete koristiti, nikako ga ne smete opet zamrznuti. Jedino što možete jeste da ga ostavite u frižideru i iskoristiti sledeći dan, ali to je zaista zadnji rok.
Ako ga odmrzavate na sobnoj temperaturi, proveravajte ga i krenite s radom čim se otopi. Ukoliko ostane predugo na toplom, nećete dobiti visoko testo s listovima, već spuštenu masu. Ako zaboravite na testo i predugo ostane na sobnoj temperaturi, onda ga radije pre pripreme stavite dvadesetak minuta u frižider da se malo stegne.
Pre pečenja stavite ga u zamrzivač
Ako ste ikada radili s lisnatim testom, verovatno vam se dogodilo da je poslastica izgubila oblik te se na nekim delovima naraste. To možete izbeći tako što ćete spremno lisnato za pečenje nakratko stavite u zamrzivač. Maslac u testu će se opet malo ohladiti i sporije topiti tokom pečenja pa će i lisnato zadržati oblik.
Pročitajte i Savršen recept za testo za picu i štapiće sa sirom
A kako da zadrži oblik?
Imate manje komade koji bi trebalo da zadrže oblik, onda možete dodatno da ih učvrstiti tako da na gornji deo premažete razmućenim jajetom. Jednako tako, poslastice poput pite svakako treba zarezati nekoliko puta kako bi se unutrašnjost lepo ispekla, višak vrućeg vazduha slobodno izašao napolje i da na kraju ne bude gnjecavo i bez ukusa. Temperatura pečenja bi trebalo da bude oko 200 stepeni.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: tportal.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus