Kada kuvamo jaja, posebno za Uskrs, obično nailazimo na par problema, koje često svrstavamo u "podrazumevanu" štetu. Verujemo da i vi uvek bacite nekoliko jaja, koja ispucaju, iscure ili belance primi boju kroz pukotine… Tu štetu možete umanjiti sa par dobrih trikova, koje bi svako pre farbanja jaja trebalo da pročita.

Veličina

Ne kupujte uvek samo obična kokošija jaja. Ofarbajte i nekoliko pačijih, ćurećih jaja ili najbolje napravite kombinaciju. Ofarbajte i nekoliko onih malih “tvrdih oraha” za one koji vole da pobeđuju. Imajte i na umu da ćete dobiti i različite nijanse boja u zavisnosti i koliko je jaje tamno ili svetlo. 

Starija jaja

Jaja su se skupljala posebno za Uskras za farbanje, pa su uvek kuvana malo starija jaja. To je uvek mudar potez, jer starija jaja će se, kada ih skuvate da budu tvrda, lakše guliti. Naravno, ne govorimo da nabavite jaja kojima je istekao rok, već da ne koristite ona najsvežija.

Pogledajte i 3 ideje za dekoraciju uskršnjih jaja

A zašto je to tako? Sveže jaje sadrži CO2, koji starenjem izlazi iz jaja, pa se belance stanjuje. Što jaje duže stoji, keratin, koji “drži” belance i tanku membranu za ljusku omekšava, pa ga je lakše guliti. Idealno je da koristite jaja koja su 7 do 10 dana stara.

Kuvamo ih pogrešno?

Obično stavimo jaja u hladnu i vodu i ostavimo da kuvaju 10 do 15 minuta. Kada ih farbamo, ako koristimo boje koje se nanose na skuvana jaja, najbolje je da ih skuvamo na drugačiji način. (Za savšeno kuvana jaja primenite ovaj savet i za druge recepte).

Pogledajte i Dekoracija od salvete: Uskršnji zec (VIDEO)

Savetuje se da jaja nikada ne kuvate dugo u ključaloj vodi. Idealan metod je da stavite jaja u posudu sa hladnom vodom u jednom sloju i ostavite da voda prokuva. Čim prokuva, isključite šporet i poklopite šerpu. Ostavite da jaja stoje u vreloj vodi 10 do 12 minuta, sklonite sa šporeta i iz vruće vode odmah ih stavite u ledeno hladnu vodu.

Zašto?

Kada se jaja “ljuljaju” u ključaloj vodi neće se skuvati ravnomerno, žumance će se pomeriti (neće biti u sredini jajeta), a moguće je i da dođe do pucanja ljuske. Naravno, imajte na umu da će žumance biti mekše, ali zato neće biti one zelene opne – znaka prekuvanog jajeta. Ovaj savet mnogi igrnorišu, jer žele u potpunosti tvrdo kuvano jaje.

Pogledajte i Uskršnja jaja

Pucanje

Ma koliko bili pažljivi jaja pucaju prilikom kuvanja i to ponekad zaista ne možemo izbeći. Naravno, preporučuje se da ta jaja ne bojite (osim ako ne koristite prirodne boje). Da biste smanjili broj ispucalih jaja u vodu dodajte malo sirćeta. Dodajući malo više kiseline učvršćujete keratin, pa će ljuska biti malo čvršća.

Najbrže kuvanje

Ako farbate jaja bojama koje se koriste na već skuvanim jajima trebaće vam mnoštvo jaja, koja bi najbolje bilo da možete skuvati što brže. A možete ih kuvati i u rerni. I ne plašite se biće savršeno kuvana.

Pogledajte i Jaja punjena tunjevinom

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Stavite jaja u kalupe za mafine (u svaki po jedno), pa sve stavite u rernu na 30 minuta. Čim ih izvadite stavite ih u ledeno hladnu vodu i ostavite 10 minuta. Jaja će se lakše guliti i za čas su skuvana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Lifepress magazin