Recept za majonez nastao je sasvim slučajno u Francuskoj 1756. godine i dobije je ime po vojvodi Mahonu. Njegovom tadašnjem kuvaru je žumance nehotice upalo u ulje, a kada ih je umutio dobio je hladan sos kojim je vojvoda bio oduševljen. Nedugo zatim svojim ukusom je osvojio celu Evropu, a potom i svet. Iako se od tada recept nadograđivao, osnovni sastojci su i dalje tu.

Danas u prodavnicama postoje razne vrste majoneza, ipak je najbolji onaj domaći koji ste sami napravili, bez dodatih aditiva i konzervansa. Pripremljen po ovom receptu bukvalno je spreman za 5 minuta.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 20 ml limunovog soka
  • 20 ml sirćeta
  • 210 ml ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

U činiji pomešajte celo jaje, dodajte prstohvat soli, sipjate limunov sok, sirće i ulje. Štapnim mikserom mutite na najjačoj brzini dok smesa ne postane gusta. Ukoliko ima potrebe dodajte još soli po ukusu. Prespite ga u činijicu, a ukoliko ne pojedete sve odjednom čuvajte ga poklopljenog u frižideru. Ukoliko vam je potrebna veća količina za pripremu salata samo udvostručite sastojke.

tiktok/cookist majonez spreman za 5 minuta

 Izvor: Stvar ukusa