Recept za majonez nastao je sasvim slučajno u Francuskoj 1756. godine i dobije je ime po vojvodi Mahonu. Njegovom tadašnjem kuvaru je žumance nehotice upalo u ulje, a kada ih je umutio dobio je hladan sos kojim je vojvoda bio oduševljen. Nedugo zatim svojim ukusom je osvojio celu Evropu, a potom i svet. Iako se od tada recept nadograđivao, osnovni sastojci su i dalje tu.
Danas u prodavnicama postoje razne vrste majoneza, ipak je najbolji onaj domaći koji ste sami napravili, bez dodatih aditiva i konzervansa. Pripremljen po ovom receptu bukvalno je spreman za 5 minuta.
Sastojci:
- 1 jaje
- 20 ml limunovog soka
- 20 ml sirćeta
- 210 ml ulja
- prstohvat soli
Priprema:
U činiji pomešajte celo jaje, dodajte prstohvat soli, sipjate limunov sok, sirće i ulje. Štapnim mikserom mutite na najjačoj brzini dok smesa ne postane gusta. Ukoliko ima potrebe dodajte još soli po ukusu. Prespite ga u činijicu, a ukoliko ne pojedete sve odjednom čuvajte ga poklopljenog u frižideru. Ukoliko vam je potrebna veća količina za pripremu salata samo udvostručite sastojke.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem