Palačinke sa džemom ili samo džem namazan na hleb je nešto najbolje, pogotovo ako je domaći po receptu naših baka. Sada je pravo vreme da napravite domaći džem od borovnica, jagoda, malina jer je sezona ovog ukusnog voća. Proces kuvanja je lak, ali ponekad se desi da džem zagori.
Domaćice obično tada bacaju celu smesu, ali postoji jednostavan način da sačuvate džem čak i kada zagori.
Šta da uradite kada džem zagori?
Vrlo je jednostavno, ako blagovremeno primetite da džem gori, onda morate odmah da reagujete. Neophodno je da istog mometna isključite šporet i pažljivo da ga prebacite u drugu šerpu. Pazite da džem koji je zagore ne upadne u čistu šerpu. Sada ostaje samo da se rešite neprijatno mirisa, koji se neizbežno pojavio.
Da biste to uradili potrebno vam je voće sa prijatnim mirisom kao što su citrusi. Izrendajte malo kore limuna ili nekog voća po želji, a možete i da sipate limunov sok. Citrusno voće će eliminisati moguću gorčinu i učiniti džem pikantnijim. Druga opcija je korišćenje aromatičnog bilja kao što su lavanda ili timijan.
Ali postoji jedan važan uslov, ovako pripremljen džem definitivno nije pogodan za skladištenje, tako da ga treba konzumirati u bliskoj budućnosti.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus