U svežim plodovima paradajza možete uživati na bezbroj načina, ali ukus možete sačuvati i za hladnije dane.
Evo tri načina kako možete sačuvati paradajz za jesen i zimu.
1. Kiseljenje
Očistite i isecite 2 kilograma paradajza na polovine i četvrtine. Prokuvajte 1,5 vode i 6 dl sirćeta i nakon toga dodajte kašiku soli, kašiku šećera i još malo bibera (po izboru). U tegle koje ste prethodno sterilisali stavite paradajz i prelijte ga tečnošću koja se u međuvremenu ohladila. Pustite neka stoji jedan dan, ako treba nakon toga sipajte još tečnosti i poklopite. Za 4,5 nedelje imaćete izvrsnu zimnicu.
Pogledajte i Kako da brzo ukiselite kupus
2. Konzerviranje
Uzmite 2 kilograma paradajza (desetak plodova srednje veličine) i svaki na dnu nežno zarežite nožem tako da se napravi slovo X. Ubacite plodove u kipuću vodu na 30 do 60 sekundi. Izvadite ga i odmah stavite u posudu punu ledene vode da se ohladi. Ogulite ga. Narežite plod paradajza na četvrtine, stavite u lonac i pustite da se zagreju.
Nežno zgnječite plodove viljuškom i stavite u prethodno sterilisane tegle. Dodajte ¼ kašike limuntusa ili 2 kašike limunovog soka u svaku staklenku. Uklonite sve mehuriće vazduha i u teglama ostavite slobodnog prostora. Zatvorite poklopcima i nakon 24 sata proverite je li sve u redu.
3. Sušenje u rerni
Prepolovite 7 ili 8 srednje velikih paradjza, polijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Rasporedite paradajz na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih, odnosno dehidrirajte na najnižoj mogućoj temperaturi (50 C) 10 sati, odnosno dok se paradajz ne smežura. Kad je gotov možete ga prekriti uljem i tako držati u frižideru oko nedelju dana, ili biti zamrznut do šest meseci.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem