Akai bobice rastu na palmama u amazonskim šumama i njena lekovita svojstva su od davnina poznato lokalnom stanovništvu. Međutim, u poslednje vreme ove ljubičaste bobice su sve popularnije širom sveta.
Akai bobice sadrže posebnu kombinaciju aminokiselina, vitamina A, E i B1, kao i omega 3 i 9 masne kiseline, ali i minerale pooput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma bakra i cinka. U ovim bobicama se nalaze i antocijanini, koji im daju specifičnu ljubičastu boju i flavonoidi. Ova dva sastojka su veoma jaki antioksidanti, pa pomažu organizmu da se odbrani od slobodnih radikala i deluju preventivno na pojavu raka.
U poslednje vreme je sve popularnije korišćenje akai bobica u posebnim režimima ishrane radi gubitka suvišnih kilograma. Bobice sadrže dosta vlakana i enzima čime se ubrzava metabolizam, dok masne kiseline obuzdavaju povećan apetit.
Ulje koje se dobija iz akai bobica poboljšava izgled kože i kose, a postupkom dobijanja ulja iz bobica se povećava sadržaj antioksidanata.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom