Čuveni turski kuvar Nusret Gokče, odnosno "kralj soli" ili "Salt Bae" kako je još poznat, postao je gotovo preko noći svetska senzacija, a danas je jedan od najbogatijih ugostitelja na svetu.

Biftek u njegovom restoranu košta oko 100 evra, ali ako vam ga on lično posoli, cena se kreće i do 1.000 evra.

Vrtoglave cene nisu sprečile posetioce da hrle u njegove lokale, i da probaju, naravno, najskuplji biftek na svetu, čuveni "Tomahavk" koji se prodaje po ceni od 1.450 funti, što je oko 1.500 evra.

Ovo jelo služi se u "Nusr-Et Steakhouse" u Najtsbridžu, a specifičnim ga čine i listići zlata kojim je prekriven.

Iako ga jedni podržavaju i dive mu se, drugi su zgroženi ne samo cenama nego i načinom pripreme. Tako je bilo i ovaj put kada je ponovo izazvao raspravu na internetu.

Naišao je na brojne kritike nakon što je na svom Instagramu "predstavio" nastajanja njegovog čuvenog sendviča. U videu je zabeležio čitav proces pripreme, a konačnim rezultatom kuvar nije oduševio pratioce kojih je preko 40 miliona.

On je jednostavno uzeo baget, presekao ga na pola i u njega stavio svoj čuveni stek i prelio ga gomilom kečapa i senfa, ali i pretopom koji je ostao nakon pečenja mesa. Mnogi su mu zamerili što koristi priloge koji mogu da se nađu na svakom kiosku brze hrane, a koji su i u Srbiji neizostavan i omiljen dodatak uz pljeskavice i jela sa roštilja.

Dobro je poznato da u luksuznim restoranima teško možete da ih nađete i da ih profesionalni kuvari izbegavaju u širokom luku, te su se mnogi zapitali šta je to onda kod Nusretovog sendviča toliko posebno i čime on opravdava svoju cenu. Možda je tajna u posebnom načinu pripreme mesa, te Nusret smatra da neki specijalni dodaci nisu potrebni.

"Ko uopšte želi ovakav sendvič?", "Prestani da rasipaš hranu", "Zanima me koliko će ovo tek koštati, možda 10.000 funti?", "Ovo je odvratno", "Ovo se na svakom kiosku prodaje za manje od 10 evra", samo su neki od komentara ispod objavljenog videa.

Pogledajte video u nastavku teksta, pa sami procenite umeće turskog kuvara.

Sendvic po receptu Salt Bae Instagram/nusr_et

 Izvor: Stvar ukusa