Nakon pada berze između 1929. i 1939. ljudi su brinuli zbog neizvesne budućnosti. Meso je postalo preskupo, a para je bilo sve manje i kako bi napravili sočne burgere, u njega su dodavali crni luk, kako bi izgledali bogatije. Tako je nastao i čuveni Oklahoma burger sa crnim lukom. Neverovatno sočan i ukusan, od jednostavnih sastojaka i za svačiji džep. Isporbajte i vi burger koji je promenio sve. 

Ako volite burgere danas posetite Kalemegdan jer je u toku Burger festival, a danas vas čeka panel na kojem će gosti pričati o tome kako da napravite savršen burger. Nakon toga, od 20 časova će vas zabavljati Soul Funk Band. 

Sastojci: 

  • 3 crna luka 
  • 800 g mlevenog mesa 
  • kačkavalj u listićima
  • lepinje 
  • krastavac

Priprema:

Isecite crni luk na sto tanje trake. Ako ne možete nožem koristite rende za luk. Od mesa odvajajte komade i oblikujte loptice (otprilike od oko 80 g). Zatim stavite ćufticu od mesa u dobro zagrejani tiganj, pa spljoštite, i preko stavite dosta crnog luka. Kada je jedna strana gotova, okrenite sa sve lukom (sada luk treba da bude na dnu tiganja, a meso preko). Preko stavite listiće sira. Pecite dok i druga strana ne bude gotova. Lepinju prerežite na pola, a zatim stavite prvu gotovu pljeskavicu, a preko i drugu.

Redosled treba da je ovakav: lepinja, luk, meso, sir, luk, meso, sir. Kada vadite iz tiganja, meso vadite sa sve lukom i sirom. Može i bez sira, a tada samo na vrh poređajte seckani krastavac. 

Ako nemate vremena da napravite domaći burger, obavezno posetite Kalemegdan jer vas tamo očekuje drugi po redu Burger festival. 

Tokom trajanja Beogradskog burger festivala u organizaciji Monda i Beofesta, a uz podršku Grada Beograda, Beokoma i SAD ambasade, očekuje vas provod za sve generacije. Skupite ekipu i pravac Kališ, uz detaljan program Burger festivala. Jer, ne čekaju vas samo sjajni burgeri već i radionice, paneli, prezentacije, nagradne igre...

Da vam baš ništa ne zafali na Beogradskom burger festivalu pobrinuli su se Coca Cola, Birra Moretti, Naked, Frikom, Balkan Bet, MC Cain, Tvojih 5 minuta, Mars i Glovo.

Izvor: Stvar ukusa