Ljubitelji crnog luka često izbegavaju konzumiranje ovog zdravog povrća baš zbog lošeg zadaha koji je verni pratilac ove namirnice. Zadah nastaje kada se luk konzumira u svežem stanju, a izazivaju ga sumporna jedinjenja.
Faktori poput suve usne duplje, pušenja, oboljenja desni, određenih lekova mogu takođe doprineti lošem zadahu nakon konzumiranja svežeg crnog luka.
Evo nekoliko načina da ublažite neprijatan zadah nakon konzumiranja crnog luka
1. Zeleni čaj
Ovaj zdrav napitak je odličan način da ublažite neprijatan dah. Njegovi sastojci, naročito polifenoli, mogu pomoći da se neutrališu sumporna jedinjenja.
2. Limun
Citrusni ukus limuna može takođe da ublaži zadah od crnog luka. Pored toga, antibakterijska svojstva limuna mogu uništiti i druge bakterije koje izazivaju loš zadah. Zato, nakon uživanja u crnom luku napravite osvežavajuću limunadu.
Pogledajte i Voće koje izbeljuje zube
3. Mleko
I ovaj napitak je odličan borac protiv lošeg zadaha. Izaberite mleko sa većim sadržajem mast i jer će tako bolje delovati protiv zadaha.
4. Jabuke
Ovo je još jedan odličan lek protiv zadaha od crnog luka. Prirodni enzimi koji se nalaze u jabuci razbijaju sumporna jedinjenja i otklanjaju zadah. Nakon obroka s lukom, pojedite jabuku ili popijte sok od ovog sočnog voća.
Pogledajte i Jabuke i kruške za zdrava pluća
5. Soda bikarbona
Ova namirnica će ukloniti neprijatan zadah, sprečiti razvoj bakterija i održati pH ravnotežu u ustima. Sipajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu morske soli u čašu mlake vode. Ovim rastvorom ispirajte usta nekoliko puta na dan.
6. Peršun
Još jedan koristan saveznik u obračunu s neprijatnim zadahom. Potopite peršun u sirće i posolite ga. Žvaćite listove 1-2 minuta, a zatim ih progutajte. Možete skuvati i čaj od peršuna tako što ćete šaku iseckanih listova staviti u 2 šolje vode, dodati 2 zrna karanfilića, kuvati sve zajedno i pustiti da vri 5 minuta. Nakon toga procedite čaj i sačekajte da se ohladi pre konzumiranja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: top10homeremedies.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus