Pre nego što je postao jedan od najomiljnijih sosova, kečap je prošao dug put.
Najpre je postao popularan u Maleziji u 17. veku. Engleski pomorci otkrili su taj „pikantan sos za ribu“ 1690. godine i doneli ga na evropsko tlo. Kečap od pasiranog paradajza u zapadnom svetu prvi put je počeo da se proizvodi u 18. veku, ali ti prvi kečapi bili su retki i nimalo slični današnjim.
Reč „kečap“ potiče od kineske reči ke-tsiap, koja označava sos sličan onome koji se dobija od fermentisanog zrna soje.
U Americi kečap je danas toliko omiljen da se nalazi u 97 % američkih kuhinja i na stolovima većine tamošnjih restorana.
Za pripremu kečapa kod kuće ne postoji samo jedan recept jer osim paradajza možete da upotrebite i drugo povrće, čak i voće, kao i razne začine...
Osnovni recept:
1. U šerpu stavite 4 lovorova lista, po 6 zrnaca crnog bibera i senfa, kašičicu kima pa sve prelijte sa 2,5 dl jabukovog sirćeta. Zagrejte i sklonite sa šporeta pre nego što zakipi. Ocedite u đevđiru.
2. Isecite na četvrtine 4 kg paradajza pa kuvajte bez vode na laganoj vatri dok se ne odvoji kožica. Kašikom ocedite kroz sito.
3. Kuvajte 500 g luka u malo vode dok ne omekša i usitnite ga mikserom. Kuvajte luk na laganoj vatri i dodajte 500 g šećera, 150 g soli, 200 ml ulja i 200 ml sirćeta. Povremeno promešajte.
4. Dodajte paradajz sos u sirće i kuvajte oko 30 minuta dok se ne zgusne. Napunite staklene tegle.
Ukoliko volite ljutu varijantu, pri kuvanju dodajte seckanu feferonu i vino koje doprinosi profinjenosti ukusa
Domaći kečap - pikantan sos koji se obožava širom planete
Ovaj internacionalno popularan sos nije samo ukusan dodatak jelima nego je i vrlo zdrav – uništava štetni holesterol i podstiče normalan rad srca.
Još iz kategorije
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu