Iako najčešće koristimo suncokretovo ulje, koje je dobro za prženje i podnosi visoke temperature, ovo ulje je jako nezdravo, jer je rafinisano. Zato se odlučite za neku zdraviju alternativu. Maslinovo je dobro za dinstanje, a bundevino samo za salate.
Najbolja ulja za termičku obradu su ona koja imaju visoke tačke dimljenja. Iza njih dolaze umereno stabilna ulja, koja se koriste za spremanje hrane na ne više od 140 stepeni. Ulja za salate ne smeju da se obrađuju termički, jer gube korisne sastojke i stvaraju se kancerogena jedinjenja.
Ulja su najbolja presovana ili hladno ceđena, a treba izbegavati rafinisana ulja. Umesto zejtina, odaberite neko od ulja koje ima puno zdravih sastojaka i omega kiselina.
Ulja se razlikuju po odnosu omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Tipično omega 6 ulje je ulje od semenki grožđa, omega tri ulje je laneno ulje. Dobar odnos ovih masnih kiselina ima maslinovo ulje, a ulje od pšeničnih klica je odličan izvor vitamina E. Bundevino se proporučuje kod problema sa prostatom.
Ulja i njihova svojstva
Ulje semenki grožđa
Veoma termički stabilno, pa je dobro za prženje, dinstanje, ali i za salate. Ima blaži ukus od maslinovog, a jako je zdravo.
Tačka gorenja: 216 stepeni
Maslinovo ulje
Najbolje za dinstanje, kratko grilovanje i salate. Izbegavajte da ga koristite za duboko prženje.
Tačka gorenja: 190 stepeni
Pogledajte i Greške koje pravimo s maslinovim uljem
Susamovo ulje
Odličan izbor za prženje, trpi visoke temperature. Postoji tamno i svetlo, oba su zdrava ali je tamno jačeg ukusa.
Tačka gorenja: 230 stepeni
Ulje kukuruznih klica
Bogato vitaminom E, koji se uništava na temperaturama iznad 140 stepeni. Može da se koristi za dinstanje.
Tačka gorenja: 232 stepena
Bundevino ulje
Izuzetno zdravo, ali ga treba koristiti samo za salate. Ne preporučuje se ni za dinstanje.
Tačka gorenja: 160 stepeni
Konopljino ulje
Koristi se samo za salate, i ne treba ga podgrevati. Sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina i jako je zdravo.
Tačka gorenja: 165 stepeni
Suncokretovo
Pogodno je za kratkotrajnu termičku obradu. Dobar je izvor vitamina E. Dovoljne su dve kašike dnevno.
Tačka gorenja: 246 stepeni
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: zena.blic..rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem