Ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji, onda nećete odoleti a da ne napravite smeđi šećer kod kuće, posebno kada shvatite da su vam potrebna samo dva sastojka.

Postupak izrade

Prvi put probajte da pravite s malom količinom. Pripremite čašu belog šećera i kašiku melase.

Stavite u činiju i počnite da mešate. Možda će vam se činiti da negde grešite jer je melasa lepljiva, ali samo treba da budete uporni u miksanju dok ne dobijete šećer jednolične smese i boje. I to je zapravo to - smeđi šećer je gotov.

Melasa je inače gusta i slatka tečnost dobijena iz trske. Sadrži oko 50 odsto šećera, ali i hranjive materije poput esencijalnih aminokiselina, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, fosfora i magnezijuma. Osim što se koristi za izradu smeđeg šećera, može biti zamena za njega, a produžiće svežinu hleba, peciva i kolača od testa s kvascem i mešanih testa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: 24sata