Za mnoge je zeleni čaj još uvek neobičan, mada ga azijski narodi piju već stotinama godina. Zbog svog lekovitog dejstva zeleni čaj u poslednje vreme i kod nas ima sve više obožavalaca.
Kofein u čaju
Za razliku od crnog čaja, zeleni čaj se ne fermentira već se listovi suše, pa zagrevaju ili pare, da bi se sprečilo fermentisanje. Na taj način skoro svi sastojci svežeg lista ostaju u sušenom čaju. Najvažniji je „razbuđujući” kofein, koji se naziva još i tein.
Arome
Tanini u zelenom čaju, koji daju žućkastozelenu boju napitku, čiste organizam i sprečavaju proces starenja. U zelenom čaju se nalaze još neke supstance koje sprečavaju nastanak raka i snižavaju holesterol. Tu je i znatna količina vitamina C i fluora koji sprečava karijes. Posebno se ceni fino mleveni čaj "mača" ("mača" na japanskom znači "mleveni čaj"), koji se pije pri specijalnim ceremonijama.
Japanska tradicija: Pored same ceremonije sipanja čaja, postoji i ceremonija pripremanja čaja u prahu. Ritual ima strogo utvrđenapravila: u šolju se stavi kašičica „mača“ praha i prelije sa 70-100 ml vode temperature od oko 70 stepeni. Zatim se brzim pokretima čaj meša „metlicom“ od bambusa oko 30 sekundi.
Trend: Tradicija je jedno, a moda drugo. Tako je sve popularniji „mača late“, koji se poput „kafe late“ spravlja s mlekom.
Zanimljivost: „Mača“ može i da se jede, a ne samo da se pije! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput špageta.
Pogledajte recept: Sladoled od zelenog čaja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus