Pored kokica, pistaći su omiljene grickalice uz sportski program ili filmove.
Međutim, ovi hrskavi zalogaji se često koriste i kao sastojak kulinarskih specijaliteta.
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ukusnm pistaćima
1. Do 2010. godine, Iran je bio najveći proizvođač pistaća, a od tada primat preuzima SAD. Tako najveći proizvođač godišnje izveze oko 120 miliona kilograma.
2. Sa svega 3 - 4 kalorije po komadu, pistaći su najmanje kalorični od svih orašastih plodova, piše epicurious.com. Takođe, jedno naučno istraživanje je pokazalo da su ispitanici pojeli manje pistaća ako su imali uvid u to koliko jedu, odnosno, ako su gledali u ljuspice ovih grickalica. Tako je omotač pistaća odličan podsetnik koliko smo pojeli i može nas opomenuti kada je vreme da se zaustavimo.
Pogledajte i Pistaći, plodovi puni zdravlja
3. Pistaći sadrže više kalijuma od ostalih orašastih plodova. Inače, kalijum može smanjiti nivo hormona stresa, kortizola.
4. Pistaći mogu sniziti nivo lošeg holesterola i smanjiti rizik od raka.
5. U prirodi ne postoje crveni pistaći. Uvoznici često jestivom farbom, crvenom ili zelenom, često prikrivaju oštećenja na plodovima.
6. Pistaći se pominju u Starom zavetu. Drugi orašasti plodovi, pored njih, o kojima piše u starozavetnim spisima su bademi.
7. U Iranu se pistaći nazivaju "nasmejani orašasti plodovi", a u Kini ih zovu "srećni" plodovi. Na Bliskom istoku, ako sedite ispod drveta pistaća i čujete ljuske kako pucketaju, to je znak koji će vam doneti sreću.
Pogledajte i Baklava sa pistaćima
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama