Mnogi prehrambeni proizvodi prepuni veštačkih zaslađivača, raznih pojačanih ukusa i sastojaka pomoću kojih se čuva dugotrajnost proizvoda, ali opet većina nas ih ipak konzumira. Međutim, nutricionisti su izdvojili nekoliko namirnica koje nikada ne bi pojeli, bez obriza koliki užitak pružaju ljudima, a evo i zašto.
Voćni jogurt sa oznakom "Light"
Većina proizvoda iz ove kategorije sadrže velike količine veštačkih zaslađivača. Sadrže raznorazne arome i najčešće imaju dve trećine manje belančevina nego obični jogurti. Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćete uštedeti jednostavno nisu vredne u nutricionističkom kontekstu.
Sir za sendvič u obliku listića
Tokom prerade se koriste brojni aditivi, a njihov ukus podseća na gumu. Punomasni sirevi su bolja opcija jer se manje tehnološki prerađuju, sadrže manje aditiva, a ukus je daleko bolji. Ako pojedete manje, osećaj sitosti i zadovoljstva će vas duže pratiti.
Žitarice obogaćene proteinima
Ove vrste obroka obično sadrže visokoprerađenu soju (sojin protein izolat), koja ne sadrži hranjive materije. Ukoliko jedete žitarice sa mlekom ili jogurtom, znajte da za doručak uzimate sasvim dovoljno belančevina.
Mlečni dodaci za kafu
U ovim proizvodima ima nezdravih materija i trans-masti. Ako baš ne možete popiti samu crnu kafu, dodajte joj malo obranog mleka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: srbijadanas.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom