Postoji više od 150 vrsta smokava, a jedna od njih je i jadranska, sa svetlozelenom korom i mesom zagasitoružičaste boje. Uapeva u Crnoj Gori i Grckoj. Zbog obilja polifenola koji pozitivno utiču na zdravlje, još od davnina smokva se smatra za vrlo zdravo voće, iako je smokva zapravo – cvet, kao što je i karfiol.
• Sveže i suve smokve vrlo su bogate mineralima kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.
• Najukusnije su ako se jedu neposredno posle branja, nakon što su kratko vreme odležale u frižideru. Posebno su ukusne s jogurtom ili svežim sirom.
• Smokve „vole“ alkohol: flambirane plodove s rumom poslužite za desert, a smokve s votkom izuzetno su fine kao napitak.
• Najbolje su za sušenje svetle sorte koje rano dozrevaju, a od svežih se kod nas prave slatko, pekmez i džem.
Domaći pekmez od smokava
Oljuštiti oko 4 kg smokava i samleti ih u mašini ili mikseru. Pomešati 0,5 kg šećera (može se i izostaviti jer su smokve same po sebi slatke) sa 2 kesice smese za ukuvavanje pekmeza i dodati po kašičicu cimeta i đumbira u prahu, kao i 4-5 karanfilića u prahu. Po želji (ne više od kašičice), može se dodati i limunska kiselina. Sve to umešati u kašu od smokava. Smesu staviti u veliku posudu i peći oko 2 sata u rerni na 220° C. Povremeno promešati varjačom. Kad se ohladi, sipati pekmez u tople tegle.
Smokve - Biblijski cvet kao delikates
Najzdravije su zrele i sveže ubrane, vrlo su dijetalne, a ako želite da uživate u njihovom ukusu cele godine - osušite ih!
Još iz kategorije
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu